SIPA po nalogu Tužilaštva BiH prikuplja informacije o Bakiru Izetbegoviću

Izvor:
Beta, Foto:YouTube

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zatražila je od Predsedništva BiH dokumenta koja se odnose na reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid.

“Obaveštavamo vas da policijski službenici SIPA, u skladu sa naredbom Tužilaštva BiH preduzimaju mere i radnje u sklopu kojih je potrebno da nam dostavite podatke o osobama Bakir Izetbegović, Dževad Mahmutović, Elvir Čamdžić i Sakib Softić, u cilju utvrđivanja koje su funkcije, pozicije i poslove imenovani obavljali 2017. godine”, navodi se u dokumentu SIPA, koji su objavili sarajevski mediji.

Još se traži da se toj policijskoj agenciji dostave podaci o tome ko su bili imenovani članovi ekspertske grupe za reviziju presude za genocid po tužbi BiH protiv Srbije.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 9. marta 2017. godine odbio zahtev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, čiji je inicijator bio Bakir Izetbegović.

Osim informacija u vezi sa slučajem revizije tužbe BiH protiv Srbije, SIPA je od Parlamentarne skupštine BiH zatražila informacije po osnovu anonimne krivične prijave protiv Izetbegovića zbog neprovođenja presude Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”.

“Potrebno je da nam dostavite informaciju da li je predmetna odluka Ustavnog suda BiH izvršena i provedena, te ukoliko jeste, kada i na koji način, odnosno ukoliko nije, zašto nije i zbog čega”, ističe se u zahtevu SIPA, koji je 10. jula potpisao direktor te agencije Darko Ćulum.

Presudom u predmetu “Ljubić” Ustavni sud BiH je 1. decembra 2016. godine delimično prihvatio zahtev za ocenu ustavnosti Izbornog zakona u vezi s načinom izbora delegata u Dom naroda Federacije BiH, koji je 2014. godine podneo Božo Ljubić, predsednik Glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Bakir Izetbegović je lider Stranke demokratske akcije (SDA), koja je posle prošlogodišnjih opštih izbora otišla u opoziciju i na državnom nivou, kao i u Federacji BiH.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare