Skupština Srpske usvojila Zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS i podržala veto Željke Cvijanović

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen

Narodna skupština Republike Srpske danas je po hitnom postupku usvojila Zakonu o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda na teritoriji Republike Srpske.

Glasanju je prisustvovalo 65 poslanika, od 83 koliko ih broji parlament RS, a za usvajanje zakona glasalo je 57 poslanika.

Osam poslanika nije uopšte glasalo.

U usvojenom zakonu se navodi da se na teritoriji RS neće primenjivati i izvršavati odluke Ustavnog suda BiH koje će biti donete posle 19. juna, kada je Ustavni sud BiH promenio pravila o svom radu i odlučio da se plenarne sednice mogu održavati i ako njima ne prisustvuje najmanje troje sudija koje je izabrao Predstavnički dom parlamenta Federacije BiH i najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština Republike Srpske.

Prema usvojenom zakonu, odluke Ustavnog suda BiH neće se primenjivati i izvršavati na teritoriji Republike Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH, kojim je predviđeno uklanjanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

U zakonu je definisano da će sve osobe, koje ne budu izvršavale odluke Ustavnog suda BiH, biti zaštićene od krivične odgovornosti, propisane Krivičnom zakonom BiH, jer će, kako se ističe, biti zaštićene od institucija Republike Srpske.

Zakon će, kako je najavljeno, stupiti na snagu odmah nakon što bude objavljen u “Službenom glasniku” RS, a ne osam dana od njegovog objavljivanja, što je redovna procedura, jer se ovim zakonom “štiti pravni poredak i ustavni sistem RS”.

“Cilj donošenja ovog zakona je da se krećemo u pravcu – da li ima Bosne i Hercegovine ili da je nema”, rekao je u završnoj reči poslanicima parlamenta RS entitetski predsednik Milorad Dodik.

On je istakao da će se usvojeni zakon provoditi, uprkos upozorenjima koja stužu iz krugova međunarodne zajednice, sve dok se na državnom nivou ne usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH, kojim će iz te pravosudne institucije biti uklonjene strane sudije.

“Ako Sud i Tužilaštvo BiH budu pokušali da deluju, donećemo odluke o neprovođenju odluka Suda i Tužilaštva BiH”, rekao je Dodik, odbacivši mogućnost da Oružane snage BiH zbog ovakve odluke parlamenta RS deluju na području ovog bh. entiteta.

Prema njegovim rečima, u BiH ne može biti oružanog sukoba, dodavši da ne isključuje mogućnost delovanja NATO-a.

“Ako bude delovali, mogu samo protiv Milorada Dodika, mogu da dođu ovde pred parlament, ali će ih dočekati pedeset hiljada ljudi, ali ne sa puškama. Jaja, pa u glavu, ne pušku ili metak”, naveo je Dodik.

Dodao je da su predviđene zatvorske kazne za sve one iz RS koji ne budu poštovali Zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH.

Tokom rasprave šef Kluba poslanika opozicione Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica je rekao da Narodna skupština RS razmatra akt o kojem će na kraju, pošto što u vezi s njim u Veću naroda RS Bošnjaci potegnu vitalni nacionalni interes, raspravljati upravo Ustavni sud BiH.

Šef kluba poslanika opozicione Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak izrazio je sumnju u provodivost zakona, zatraživši od vlasti RS pojašnjenje kako misle sprečiti pripadnike državne Agencije za istragu i zaštitu (SIPA) da hapse one koji ne budu poštovali odluke Ustavnog suda, što je po Krivičnom zakonu BiH krivično delo.

Donošenje ovog zakona predložili su predsednik RS Milorad Dodik, Vlada RS i grupa narodnih poslanika posle odluke Ustavnog suda da plenarne sednice može održavati i ako njima ne prisustvuje najmanje troje sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH i najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske večeras je na posebnoj sednici dvotrećinskom većinom podržala veto srpskog člana i predsedavajuće Predsedništva BiH o proglašenju više sporazuma iz Berlinskog procesa.
Printscreen

Narodna skupština je podržala veto Cvijanovićeve na Sporazum o slobodi kretanja sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu, Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoervopskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazum o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu.

Za proglašenje tih sporazuma su na sednici Predsedništva BiH 21. juna glasali članovi Predsedništva Denis Bećirović i Željko Komšić, dok je Željka Cvijanović stavila veto, ocenivši ih veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske.

Narodna skupština je dvotrećinskom većinom potvrdila i veto Cvijanovićeve na usvajanje Akcionog plana za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji, koji je takođe usvojen bez konsenzusa na sednici Predsedništva BiH 21. juna.

Poslanici Narodne skupštine su usvojili i zaključke kojima su “najoštrije osudili akte nasilja, političke progone, zatvaranja, te kontinuirano ugrožavanje bezbednosne situacije za srpski živalj na severu Кosova i Metohije od privremenih kosovskih institucija”.

Pozvali su sve relevantne međunarodne aktere da preduzmu neophodne mere kako bi se bezbednosna situacija na severu Kosova i Metohije što pre normalizovala.

Po Ustavu BiH, Narodna skupština Republike Srpske razmatra izjave člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske i ukoliko ih deset dana od dana prosleđivanja potvrdi dvotrećinskom većinom, osporeni zaključci Predsedništva BiH ne stupaju na snagu.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare