Srbija i dalje najveći prijatelj Severne Makedonije

Izvor:
Beta

Više od trećine građana Severne Makedonije i dalje smatra da je Srbija najveći prijatelj njihove zemlje, ali je njihov broj nešto manji nego pre pola godine, rezultat je najnovijeg ispitivanja javnog mnjenja “Prespa instituta”.

Kako se navodi, u istraživanju, koje je urađeno krajem novembra i početkom decembra, 38,2 odsto makedonskih građana izjasnilo se da je Srbija najveći prijatelj Severne Makedonije, dok je to u maju reklo 45,3 odsto.

Pad su u poslednjem istraživanju pored Srbije zebeležili i Kosovo i Albanija, dok su porast imali Evropska unija (EU), Sjedinjene Američke Države (SAD) i NATO.

Na drugom mestu je Evropska unija koju sada 11,1 odsto građana Severne Makedonije smatra najvećim prijateljem njihove zemlje, dok je to u maju bila za 5,1 odsto.

Iza EU su SAD za koje se izjasnilo 7,7 odsto ispitanika, a u maju je to mislilo 6,8 procenata, dok je broj makedonskih građana koji smatraju NATO za najvećeg prijatelja porastao na 3,8 procenata sa majskih 1,1 odsto.

Da je Kosovo najveći prijatelj Severne Makedonije reklo je 2,9 odsto isptanika, tri puta manje nego pre pola godine, kada je to bilo za 9,9 odsto građana, dok je Albanija je sa majskih 5,6 pala na 3,4 odsto u decembru.

Poslednje istraživanje javnog mnenja tink-tenk organizacije “Prespa institut” iz Skoplja “Opservatorija imidža 2023” urađeno je od 23. novembra do 11. decembra na nacionalno reprezentativnom uzorku od 762 ispitanika, sa marginom greške od plus, minus 3,55 odsto.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare