Ulazak u Sloveniju od subote za prebolele i vakcinisane protiv kovida

Ulazak u Sloveniju od subote za prebolele i vakcinisane protiv kovida

Ulazak u Sloveniju od subote će biti moguć bez karantina ili priloženog negativnog testa na korona virus za one koji su vakcinisani sa dve doze cepiva protiv kovida-19 i one koji su kovid-19 preboleli, i o tome imaju potvrdu lekara, odlučila je danas slovenačka vlada.

Ulazak u zemlju na osnovu prirodne imunizacije onih koji su preboleli kovid-19 ili su vakcinisani sa dve doze, pa su isto tako imuni, odnosi se samo na državljane i rezidente članica EU-a i Šengenskog prostora, a ne i za one iz trećih država, prenosi agencija Hina.

To je promena u odnosu na dosadašnji režim po kome su bez negativnog testa ili obavezujućeg karantina u Sloveniju mogle ulaziti samo neke kategorije ljudi, poput radnika-dnevnih migranata iz susednih država, onih koji u zemlju ulaze zbog školovanja, u okviru policijske ili vojne saradnje, diplomata i slično.

Od trenutka kad su preboleli kovid-19 ne sme da prodje više od šest meseci, a od vakcinacije drugom dozom mora da prodje najmanje 14 dana.

Odluka stupa na snagu već u subotu. Za državljane van zemalja EU ostaje kao i dosada PCR test ili karantin, osim za prethodno odredjene izuzetke.

To je danas potvrdio na konferenciji za novinare ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs.

Što se tiče skijališta koja do sada nisu primala one bez negativnog testa na koronavirus, na njima će od ponedeljka moći da se skija sa negativnim testom, ne starijim od sedam dana, dok je do sada rok morao biti 24 sata.

Moći će da se skijaju i oni koji su preboleli kovid-19 ili se protiv bolesti vakcinisali sa dve doze, oni pola godine neće morati da se testiraju i biće im potrebna lekarska potvrda kojom se dokazuje da su vakcinisani, odnosno da su preboleli kovid-19.

Ukinuta je i zabrana prelaza matičnih opština.

Zbog poboljšanja epidemiološke situacije u Sloveniji će od ponedeljka smeti opet da rade sve trgovine, ukida se zabrana kretanja izmedju opštinama, a obnavlja se i školska nastava u učionicama za sve osnovce i maturante srednjih škola, takodje je objavila vlada.

Uredba o policijskom satu, odnosno zabrani napuštanja kuće ili stana noću, ostaje i dalje na snazi, i ona će biti ukinuta kada se situacija dodatno popravi, bilo za celu zemlju ili neke regije, kazao je ministar unutrašnjih poslova, pozvavši na oprez i posebno upozorivši na opasnost pojave novih sojeva korona virusa.

Vlada je pojasnila da je odluke o relaksaciji nekih mera i restrikcija donela na osnovu trenda koji je pozitivan, te jer i podaci zabeleženi u poslednja 24 sata govore da je zemlja prešla u bolju epidemiološku situaciju, u tzv. “narandžastu” fazu jer su i broj obolelih od kovida-19 u bolnicama i broj prosečnih zaraza u jednom danu već od kraja prošle nedelje ispod hiljadu slučajeva.

Beta

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare