Vaseljenska patrijaršija priznala Makedonsku pravoslavnu crkvu

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen

Sveti sinod Vaseljenske patrijaršije danas je doneo odluku da Makedonsku pravoslavnu crkvu – Ohridsku arhiepiskopiju (MPC-OA) prizna za kanonsku crkvu, preneli su makedonski mediji.

Kako navode, ta odluka ne znači priznanje autokefalnosti kojim se zvanično reguliše međunarodni naziv i status Makedonske crkve, već je najava da crkva više nije u raskolu i raskolu sa pravoslavnim svetom.

“Ovo je istorijski čin za našu crkvu, jer je MPC-OA prihvaćena kao crkva u pravoslavnoj porodici”, rekao je verski analitičar Branko Đorđevski za Dojče vele na makedonskom jeziku.

Prema njegovim rečima, to znači da je crkva sada deo pravoslavnog sveta, da će makedonski sveštenici moći ravnopravno da služe verske liturgije sa sveštenstvom drugih crkava.

“To znači da naša crkva nije šizmatizovana, nije raskolnička kako ju je nametnula Srpska pravoslavna crkva (SPC) 1967. godine, nakon što smo proglasili crkvenu autokefalnost”, rekao je Đorđevski.

Ranije danas je Kancelarija Svetog sinoda Vaseljenske patrijaršije saopštila da MPC priznaje za kanonsku crkvu pod imenom Ohridska arhiepiskopija imajući u vidu kao oblast njene jurisdikcije vlast u granicama države Severne Makedonije.

“Odlukom današnjeg zasedanja Svetog sinoda Vaseljenske patrijaršije uklanja se višedecenijski raskol nametnut Ohridskoj arhiepiskopiji, obnovljenoj u licu MPC”, navodi se u saopštenju Kancelarije Svetog sinoda.

Ovom odlukom Vaseljenske patrijaršije nije definisan ni sam status MPC, kao ni konačan naziv pod kojim će crkva biti priznata, već će se o tom dodatno razgovarati.

U saopštenu se navodi da Vaseljenska patrijaršija priznaje crkvenu jerarhiju na čelu sa arhiepiskopom Stefanom kao kanonsku i važeću u svepravoslavnom svetu i sa njom uspostavlja kanonsku i liturgijsku zajednicu.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare