Veritas: U hrvatskim zatvorima 24 pripadnika JNA i SVK zbog ratnih zločina

U zatvorima u Hrvatskoj trenutno se zbog krivičnih dela ratnih zločina nalaze 24 pripadnika bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA) i Srpske vojske Krajine (SVK), od kojih je 15 pravosnažno osudjeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda, saopštila je organizacija Veritas.

 

Na osnovu medjunarodnih poternica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom sveta do sada je uhapšeno 179 Srba, od kojih je 69 ekstradirano u Hrvatsku.

Od ekstradiranih do sada je protiv njih 29 postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije dela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posledicu gubitak obeštećenja za vreme provedeno u pritvoru, piše Veritas.

Hrvatski državljanin (57) s prebivalištem u Velikoj Britaniji uhapšen je 8. januara na zagrebačkom aerodromu prilikom ulaska u Hrvatsku koji se sumnjiči da je počio ratni zločin nad civilima u Baranji tokom 1991. i 1992. godine.

Veritas navodi da su mediji preneli da je nakon kriminalističkog istraživanja, narednog dana predat sudiji istrage Županijskog suda u Osijeku, koji mu je odredio istražni zatvor u trajanju od mesec dana zbog bojazni od uticaja na svedoke i bega iz Hrvatske.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar