Al Kaida: Rat nastavljamo

Al Kaida: Rat nastavljamo

Vašington — Ovog meseca se navršava dvadeset godina otkako je Osama bin Laden, organizator terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine, ubijen.

Ubijen je u akciji američkih specijalnih snaga, unutar utvrđenja u pakistanskom vojnom koledžu Abotabadu, ali Al Kaida, teroristička organizacija na čijem je bio čelu, preti novim napadima.

Rat Amerike protiv terora će da uđe u novu fazu, s obzirom na to da se predsednik Džo Bajden sprema da povuče sve američke trupe iz Avganistana do 20. godišnjice napada na SAD, međutim, Al Kaida poručuje da je rat sa Amerikom daleko od završenog, prenosi CNN.

U intervjuu za CNN, koji je urađen preko posrednika, zvaničnik Al Kaide je rekao za američku medijsku mrežu da će “rat protiv SAD biti nastavljen na svim frontovima, ukoliko se ne povuku skroz iz ostatka islamskog sveta”.

Ranije, Al Kaida je retko odgovarala na pitanja, radije je birala da se krije iza svoje propagande, izbegavajući i najveću distancu. Nije jasno zbog čega je grupa odlučila da se oglasi sada, dodaje CNN.

Stručnjak za terorizam Pol Krikšank, urednik CTC Senšela, koji je pregledao odgovore Al Kaide, kaže da je moguće da se osećaju podstaknuto Bajdenovim povlačenjem trupa iz Avganistana, ali da je isto tako moguće da žele da skrenu pažnju sa nedavnih brojnih gubitaka.

B92

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar