Ambasador Rusije u SAD: Udarićemo vas tamo gde ste najranjiviji

Izvor:
Vesti online, Sputnjik, Foto: Printscreen YouTube

Ako Zapad ne odustane od politike usmerene na stvaranje vojnih pretnji Rusiji uslediće odgovor, upozorio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov, koji je pozvao NATO da preduzme hitne akcije po pitanju bezbednosnih garancija.

“Niko ne treba da sumnja u našu odlučnost da štitimo svoju bezbednost. Sve ima granice. Ako naši partneri nastave da konstruišu vojno-stratešku stvarnost koja ugrožava postojanje naše zemlje, bićemo primorani da i mi udaramo tamo gde su najranjiviji. Došli smo do tačke kada više nemamo gde da se povučemo”, navodi se u članku Antonova, objavljenom u listu “Forin polisi”.

Kako je istakao, “vojno osvajanje Ukrajine od strane država-članica NATO predstavlja egzistencijalnu pretnju po Rusiju”. “Naše akcije su zadale udarac planovima za dalje napredovanje prema granicama Rusije”, ocenio je Antonov.

“Upuzavanje” NATO u Ukrajinu

Prema njegovim rečima, “upuzavanje” NATO u Ukrajinu drastično povećava pretnje po bezbednost Rusije, jer se stvaraju izgledi za raspoređivanje raketnih sistema i drugog destabilizujućeg naoružanja u toj zemlji. Zato su Rusiji i NATO neophodne hitne akcije za normalizaciju bezbednosne situacije.

“Treba da bude obnovljen princip jednake i nedeljive bezbednosti. To znači da nijedna država nema pravo da jača svoju bezbednost na račun bezbednosti drugih. Uz postojanje političke volje to se lako može uraditi izradom ozbiljnih dugoročnih pravnih garancija bezbednosti”, istakao je diplomata.

Rusija, prema rečima Antonova, želi da ima sigurnost u budućnosti i zato je neophodno da se SAD i druge zemlje NATO obavežu da neće raspoređivati naoružanje koje je ugrožava na teritoriji zemalja koje graniče sa njom.

Evropska bezbednost na raskršću

Diplomata je konstatovao da se evropska bezbednost nalazi na raskršću, a dalji razvoj događaja zavisi od spremnosti Zapada za dijalog.

“Pokušaji ‘mućenja’ s ciljem da se ‘izvrti’ pregovarački proces su kontraproduktivni”, poručio je on.

Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa SAD i NATO koji, između ostalog, uključuju odredbe o uzajamnim garancijama bezbednosti u Evropi, o nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o odbijanju daljeg širenja NATO na istok, uključujući i za račun bivših republika SSSR.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare