AMERIČKA AMBASADA U RUSIJI POZIVA NA PROTESTE: Zaharova – Ništa dobrog od toga neće biti

AMERIČKA AMBASADA U RUSIJI POZIVA NA PROTESTE: Zaharova – Ništa dobrog od toga neće biti

NA SAJTU ambasade SAD u Ruskoj Federaciji pojavio se spisak mesta okupljanja nedozvoljenih protesta pristalica opozicionara Alekseja Navaljnog u Rusiji, na šta je reagovalo rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštivši da bilo kakvi pokušaji da se situacija na taj način prenosi u javnost predstavlja „grubo mešanje u unutrašnja pitanja zemlje“.

Kako se navodi u pisanom saopštenju ruskog MIP-a, toliko detaljna informacija o svim mestima okupljanja prevazilazi „brigu o sopstvenim građanima koji žive u Rusiji“, pišu Novosti.

– Sve se to poklapa sa provokacionom doktrinom Vašingtona po pitanju stimulisanja protesta u zemljama koje imaju nepoželjnu vlast – navodi se.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova upozorilo je i da će, u slučaju da se tako nešto dogodi, Moskva adekvatno reagovati.

Kremlj: Neprihvatljivo pozivati mlade na nedozvoljene skupove

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da Kremlj pokušaje organizovanja nedozvoljenih skupova i podsticanje mladih da u njima učestvuju smatra neprihvatljivim.

On je na konferenciji za novinare rekao da je jedini prikladan stav organizovanje skupova u skladu sa zakonom.

Oglasila se i portparolka MIP-a Marija Zaharova koja je prokomentarisala pozive upućene maloletnicima putem društvenih mreža da prisustvuju sutrašnjim protestima rekavši da „ništa dobrog od toga neće biti, kao i da se deca na ovakva okupljanja zovu samo kad ni jedna druga metoda ne radi“.

– Učinite sve što je u vašoj moći da vaša deca ne postanu pioni u ovoj đavoljskoj igrariji – naglasila je.

Kancelarija Tužilaštva saopštila je ranije da je spremna da preduzme preventivne mere i spreči nemire u Moskvi, a moskovska policija izdala je upozorenje da bi učesnici nedozvoljenog protesta mogli da snose posledice za svoje ponašanje.

Pristalice Navaljnog su putem interneta pozvale građane da se okupe u Moskvi kako bi mu dale podršku. Inače, ruski opozicionar Aleksej Navaljni vratio se iz Nemačke u Rusiju i uhapšen je na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi.

Određen mu je pritvor od 30 dana gde će čekati ročište na kojem će biti odlučeno da li će mu uslovna kazna biti zamenjena kaznom zatvora. Ročište je zakazano za 29. januar.

Sputnjik, Novosti

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare