Britanski sud odlučio: Asanž može biti izručen SAD-u

Izvor:
N1, Foto: Pixabay/ hafteh7

Džulijan Asanž može biti izručen SAD-u, odlučio je britanski sud. Asanž se tako približio izručenju, pošto je američka vlada pobedila u poslednjoj fazi suđenja po njenom zahtevu za izručenje osnivača Vikiliksa.

SAD su uložile žalbu protiv januarske odluke britanskog suda da osnivač Vikiliksa ne može biti izručen zbog zabrinutosti za njegovo mentalno zdravlje.

Međutim, sudije su, kako piše BBC, uverila američka obećanja da će učiniti sve da smanje rizik od mogućeg samoubistva Asanža.

SAD traže Asanža zbog objavljivanja hiljada poverljivih diplomatskih depeša 2010. i 2011. godine.

Sudije su utvrdile da su njihove kolege iz nižeg suda svoju odluku u januaru zasnovale na riziku da bi Asanž mogao da bude držan u zatvoru visokog stepena obezbeđenja, ukoliko bude izručen.

Međutim, američke vlasti su kasnije dale garancije da se Asanž neće suočiti sa tako strogim zatvorom, osim ako u budućnosti ne počini neki akt zbog kojeg bi to mogao zaslužiti.

BBC piše da još nije jasno da li će Asanž moći da se žali na ovu odluku, mada je glavni sudija tokom suđenja ukazao da je osnivač Vikiliksa tražio još jednu žalbu.

SAD su ponudile četiri garancije, uključujući i tu da Asanž neće biti smešten u samicu pre ili posle suđenja, niti će biti pritvoren u zatvoru sa najvišim merama obezbeđenja, ukoliko bude izručen.

Advokati američke vlade su takođe naveli da će mu SAD dozvoliti da u Australiji služi bilo koju zatvorsku kaznu, kako bi bio bliži kući.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare