Čarls III proglašen za kralja: Velika Britanija dobila novog monarha

Izvor:
Sputnjik, Foto: Printscreen BBC

Čarls Treći i formalno je proglašen novim britanskim kraljem na današnjoj ceremoniji pred Pristupnim savetom u palati Sent Džejms u Londonu.

Kralj Velike Britanije Čarls Treći poručio je, nakon što je zvanično proglašen monarhom na ceremoniji pred Pristupnim savetom u Londonu, da je njegova majka Elizabeta bila primer dugotrajne ljubavi i nesebične službe.

“Ceo svet saoseća sa mnom u nepovratnom gubitku koji smo svi pretrpeli. Vladavina moje majke je bila najdugovečnija, posvećena i usmerena. Iako u ovim trenucima tugujemo, istovremeno smo joj zahvalni za njen predan život. Duboko sam svestan ovog nasleđa, teških obaveza i zadataka koji su sada preneti na mene”, poručio je Čarls, preneo je “Bi-Bi-Si”.

Čarls Treći zvanično je danas proglašen novim britanskim kraljem pred Pristupnim savetom u palati Sent Džejms u Londonu, posle čega je položio zakletvu bezbednosti Crkvi Škotske, u skladu sa zakonom iz 1707 kojim se Škotska priključila Engleskoj i Velsu da bi formirali Veliku Britaniju.

Foto: Printscreen BBC

Pre proglašenja kralja, zvanično je saopšteno da je kraljica Elizabeta Druga preminula.

Proglašenju novog britanskog monarha prisustvovali su njegov sin princ Vilijam i kraljica supruga Kamila, a događaj je prvi put u istoriji prikazan u televizijskom prenosu.

Kraljica Elizabeta Druga preminula je 8. septembra u 97. godini.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
M. K.
M. K.
1 godina pre

Ovaj je direktno podržao davosko govedo Klausa Švaba.Dno.