Čarls je novi kralj Ujedinjenog Kraljevstva

Izvor:
Sputnjik, Foto: Printscreen

Posle smrti britanske kraljice Elizabete Druge, njen najstariji sin Čarls, prvi u redu za tron, postao je novi kralj.

Kao najstariji sin britanskog monarha, princ Čarls (73) je prestolonaslednik Ujedinjenog Kraljevstva i 14 ostalih kraljevstava Komonvelta. Kada je njegova majka preuzela presto sa 25 godina, on je postao britanski naslednik kada je imao tri godine.

Čarls je nosio titule princa od Velsa, vojvode od Kornvola, vojvode od Rotsija i grofa od Kerika.

Rođen je 14. novembra 1948. godine. u Bakingemskoj palati kao prvi unuk kralja Džordža Šestog i kraljice Elizabete.
U prošlosti kraljica Elizabeta je izrazila želju da Čarls preuzme Komonvelt.

„Moja je iskrena želja da Komonvelt nastavi da nudi stabilnost i kontinuitet za buduće generacije i da jednog dana princ od Velsa nastavi važan posao koji je započeo moj otac 1949.“, rekla je Elizabeta Druga pre četiri godine.
Kako će se zvati novi britanski monarh?

Jedna od prvih odluka koju mora da donese jeste da li će vladati kao kralj Čarls Treći ili će uzeti neko drugo ime.
Primera radi, ime njegovog dede Džordža Šestog bio je Albert, ali je on vladao koristeći jedno od svojih srednjih imena. Tako bi Čarls mogao da izabere bilo koje od svoja četiri imena — Čarls Filip Artur Džordž, navodi Bi-Bi-Si.
U međuvremenu, dilemu je razrešila britanska premijerka Liz Tras koja je objavila da kruna danas prelazi na kralja Čarlsa Trećeg.

Formalne ceremonije

U prva 24 sata posle majčine smrti, Čarls će i zvanično biti proglašen kraljem. To će se desiti u palati Sent Džejms u Londonu pred Pristupnim savetom, koji uključuje i visoke vladine zvaničnike.

U teoriji, više od 700 ljudi teoretski ima pravo da prisustvuje tom događaju, ali se pretpostavlja da će ih biti mnogo manje, s obzirom na kratak rok. Kralj, tradicionalno, ne prisustvuje.

Na poslednjem Pristupnom savetu 1952. godine, bilo je oko 200 ljudi.

Pristupni savet se ponovo sastaje, obično narednog dana, ali ovog puta uz prisustvo kralja. Ne postoji ceremonija polaganja zakletve, ali novi kralj daje izjavu, odnosno zakletvu u skladu sa tradicijom koja datira s početka 18. veka, da će čuvati Škotsku crkvu.

Posle fanfara, uslediće javno proglašenje Čarlsa za novog kralja, uz povik „Bože, čuvaj kralja“.

Počasni plotuni biće ispaljeni u Hajd parku, sa Tauera i brodova mornarice, a objava o proglašenju Čarlsa za kralja biće pročitana u Edinburgu, Kardifu i Belfastu.

Krunisanje

Zvaničan čin krunisanja simbolično predstavlja vrhunac preuzimanja trona. Zbog neophodnih priprema, ne očekuje se da će se to dogoditi u skorije vreme.

Podsetimo, kraljica Elizabeta je nasledila tron u februaru 1952. godine, a krunisana je u junu 1953.

Poslednjih 900 godina čin krunisanja obavljan je u Vestminsterskoj opatiji. Vrhunac ceremonije je stavljanje krune od čistog zlata iz 1661. na glavu kralja.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare