Erdogan: Kupićemo još S-400 sistema

Izvor:

Ankara planira da kupi još dodatnih protivvazdušnih sistema S-400 iz Rusije, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u intervjuu za američku mrežu CBS.

– Ubuduće, niko neće moći da se meša u naše odluke čije ćemo defanzivne sisteme kupovati, od koje zemlje i na kojem nivou. Niko ne može da se meša u to. Samo mi možemo da donosimo takve odluke. Naravno, da, kupićemo S-400 – naglasio je Erdogan, preneo je Tass.

On je rekao da je sve objasnio predsedniku SAD Džozefu Bajdenu.

– Sve sam mu rekao. Doneli smo odluku da kupimo borbene avione F-35 i platili smo ih 1,4 milijarde dolara. Još nismo dobili avione tipa F-35 – dodao je Erdogan.

On je otkrio da je Turska pitala da joj se proda američki protivvazdušni sistem Patriot, ali je odbijena.

– Ako mi ne date Patriot, verovatno ću kupiti odbrambene sisteme od drugih država. Niko se ne može mešati u to – ponovio je Erdogan.

Upitan da kaže da li očekuje da će SAD moći da veruju Turskoj nakon toga, Erdogan je odgovorio kontrapitanjem – ko će rizikovati sigurnost svoje zemlje?

– Tada ja kažem – izvinite me. Kako ćemo da preduzmemo neophodne mere usled bezbednosnih rizika? Da li treba da očekujemo isporuke odbrambenih sistema od država koje ne žele da nam prodaju – zapitao je Erdogan.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar