Erdogan optužio opoziciju: Šurujete s Bajdenom da me svrgnete s vlasti

Izvor:
RT Balkan, Foto: Presidential Press Service via AP

Bajden je dao naređenje da se svrgne Erdogan, to znam i ja i svi moji ljudi, rekao je turski predsednik na završnom mitingu pred sutrašnje izbore

Pixabay/geralt

Turski predsednik Redžep Tajip Erodgan održao je završni predizborni miting u Istanbulu, a obraćajući okupljenima optužio je opoziciju da “šuruje” sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom kako bi ga svrgnuli s vlasti.

Na mitingu pred sutrašnje izbore, Erdogan je podsetio na Bajdenovu izjavu koju je u januaru 2020. godine objavio “Njujork tajms”, a u kojoj on kaže da bi Vašington trebalo da ohrabri Erdoganove oponente da ga pobede na izborima, ističući da on ne bi trebalo da bude svrgnut s vlasti u puču, preneo je Rojters. Ove reči Ankara je svojevremeno oštro osudila kao intervencionističke.

“Bajden je dao naređenje da se svrgne Erdogan. Ja to znam. Svi moji ljudi to znaju. Ako je to slučaj, onda će izborni rezultati sutra dato Bajdenu odgovor”, rekao je Erdogan na skupu.

On je kritikovao svog protivkandidata na ovim izborima Kemala Kiličdaroglua zbog njegovih izjava o Rusiji, navodeći da je Moskva važan partner Turske.

“Rusija je jedan od naših najvažnijih saveznika kada su u pitanju poljoprivredni proizvodi”, naveo je turski predsednik.

Rojters navodi da ankete pokazuju da Erdogan zaostaje za glavnim opozicionim kandidatom Kiličdarogluom, ali napominje da ukoliko nijedan od kandidata ne osvoji natpolovičnu većinu glasova, ići će se u drugi krug glasanja 28. maja. Očekuje se da će se sutra uveče znati da li će biti drugog kruga izbora.

Ističe se da je jedna od ključnih tačaka Erdoganove kampanje bila da opozicija prima naređenja sa Zapada i da će se povinovati njihovim željama ako budu izabrani.

Zapadni saveznici Turske s neodobravanjem gledaju na približavanje Ankare i Moskve pod Erdoganom. Turska je članica NATO-a, koja čvrsto stoji iza Kijeva od početka sukoba, ali nije uvela sankcije Rusiji.

Kiličdaroglu je u petak Rojtersu izjavio da njegova stranka ima konkretne dokaze o odgovornosti Rusije za objavljivanje “dip fejk” onlajn sadržaja uoči izbora u nedelju. On nije izneo dokaze za tu tvrdnju, a agencija navodi da nije mogla nezavisno da ih proveri.

Međutim, Kiličdaroglu je dodao da će, ako pobedi u trci za predsednika, održati dobre veze Ankare sa Moskvom.

Rusija kategorički odbacuje optužbe turske opozicije o navodnom mešanju u izbore u toj zemlji, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Foto: EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Osvrnuo se i na izjave lidera turske opozicije koji je najavio postojanje nekih dokaza, koje još uvek nije pružio.

“Sigurni smo da on to neće moći da uradi, jer oni zapravo ne postoje”, rekao je Peskov, a prenose “RIA Novosti”.

Prema njegovim rečima, Kremlj je izuzetno razočaran takvom Kiličdarogluovom izjavom, koja je “direktno suprotna viziji” osnivača Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka.

“Upravo je osnivač Republike Turske i arhitekta spoljnopolitičkog pogleda moderne Turske, Ataturk bio nepokolebljivi pristalica razvoja rusko-turskih odnosa, i upravo je pod njegovom vlašću postavljen je temelj naših odnosa, prijateljstva i dobrosusedstva”, rekao je portparol Kremlja i istakao da će Rusija svakako poštovati izbornu volju turskog naroda.

Neki su zabrinuti da bi moglo doći do podizanja tenzija, možda čak i nasilja, po objavljivanju rezultata izbora, a citira se Erdoganov televizijski intervju u kojem je on rekao da će prihvatiti ishod izbora, ma kakav on bio.

Glasači će sutra birati i novi parlament, a očekuje se tesna trka između “Narodnog saveza”, u kojem je i Erdoganova Partije pravde i razvoja (AKP) i Kiličdarogluove “Nacionalne alijanse”.

Glasanje za predsedničke i parlamentarne izbore u Turskoj počeće sutra u osam časova po lokalnom vremenu i trajaće do 17 časova.

Pravo glasa ima više od 64,1 miliona birača.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare