Fejsbuk suspendovao Trampove naloge na dve godine

VAŠINGTON (Beta-AP) – Kompanija Fejsbuk je danas saopštila da je suspendovala profile na Fejsbuku i Instagramu bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa na dve godine jer je, kako su naveli, objavama podsticao nasilje na Kapitol hilu u januaru ove godine.

“Kada istekne ovaj period, tražićemo od stručnjaka da procene da li još postoji rizik za javnu bezbednost”, rekao je potpredsednik Fejsbuka Nik Kleg.

Dvogodišnja suspenzija se računa od 7. januara ove godine.

Tramp je u saopštenju za medije odluku nazvao “uvredom”.

“Ne smeju se izvući sa ovom cenzurom i ućutkivanjem i na kraju, mi ćemo pobediti. Naša država ne može da podnese više ovo zlostavljanje”, navodi se u saopštenju.

Trampov nalog će sve vreme biti javan i ljudi će moći da komentarišu već postojeće objave, ali za vreme suspenzije neće moći da se objavi novi sadržaj.

Tviter je, sa druge strane, trajno uklonio nalog i on više ne postoji na toj društvenoj mreži.

Fejsbuk je saopštio da će se javne ličnosti strože nadgledati tokom protesta i gradjanskih nemira i da kazne mogu biti od mesec dana do dve godine suspenzije.

Nadzorni odbor u kompaniji Fejsbuk je prošlog meseca izrazio neslaganje sa suspenzijom Trampovog naloga na neodredjeno i dali su kolegama šest meseci da donesu konačnu odluku.

Ranije je utvrdjeno da su Trampove objave 6. januara, na dan nereda na Kapitol hilu u Vašingtonu, “ozbiljno kršenje” pravila te kompanije.

“U trenutku objavljivanja Trampovih poruka, postojao je jasan i neposredan rizik od nanošenja štete i njegove reči podrške onima koji su umešani u nerede legitimisali su njihove nasilne akcije”, naveo je tada nadzorni odbor Fejsbuka.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare