Gardijan: Ogroman broj anonimnih migranata sahranjen širom EU u neobeleženim grobovima

Izbeglice i migranti bivaju sahranjivani u neobeleženim grobovima širom Evropske unije – u razmerama koje su u mirnodopskim uslovina bez presedana, piše danas britanski Gardijan, prema čijim nalazima je najmanje 1.015 muškaraca, žena i dece umrlih prethodne decenije na evropskim granicama – sahranjeno a da prethodno nije identifikovano.

Njihovi posmrtni ostaci leže u jasno uočljivim, često neobeleženim grobovima duž granica država članica.

Primeri: grubo belo kamenje zaraslo u korov na groblju Sidiro u Grčkoj; sklepani drveni krstovi na ostvru Lampeduza u Italiji; bezlične nadgrobne ploče samo sa natpisom “gospodin Iks” na severu Francuske; ploče sa natpisom “NN” u Poljskoj i Hrvatskoj.

Na španskom ostrvu Gran Kanarija, na jednom grobu je ispisano: “Brod s migrantima broj 4”, uz datum 25.9.2022.

Evropski parlament je 2021. usvojio rezoluciju kojom poziva da se izvrši identifikacija umrlih na migracionim rutama i ukazuje na potrebu za postojanjem koordinisane baze podataka o tim ljudima.

Međutim, širom evropskih zemalja ovo pitanje nije regulisano, centralizovani podaci ne postoje, a nema ni jedinstvenog načina postupanja sa telima umrlih migranata.

Radeći sa forenzičarima iz Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) i drugim istraživačima, nevladinim organizacijama i patolozima, Gardijan i jedan konzorcijum novinara prvi put su sakupili podatke o svim anonimnim migrantima koji su umrli tokom protekle decenije na granicama EU.

Najmanje 2.162 tela još nije identifikovano.

Neka od ovih tela gomilaju se po mrtvačnicama, pogrebnim zavodima, čak i transportnim kontejnerima.

Tokom obilaska 24 groblja i rada sa raznim istraživačima, ekipa u kojoj je Gardijan pronašla je više od 1.000 bezimenih grobova.

Ovo je, međutim, tek vrh ledenog brega, ukazuje Gardijan i dodaje da je više od 29.000 ljudi umrlo na evropskim migracionim rutama tokom prošle decenije, a većina ih se vodi kao nestala.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare