Isključen poslednji energetski blok Zaporoške nuklearke

Izvor:
Sputnjik, Foto: Planet Labs PBC

U Zaporoškoj nuklearnoj elektrani isključen je poslednji blok koji je radio, saopštio je za Sputnjik član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

„Poslednjih dana jedini energetski blok koji je radio – šesti – radio je sa minimalnom snagom. On je isključen u 3.45 noću. Sada ne proizvodi struju“, objasnio je Rogov.

Energetski blokovi su isključeni zbog granatiranja od strane kijevskih snaga i oštećenja dalekovoda. Stalno menjanje načina rada reaktora i turbina može dovesti do havarije, naglasio je Rogov.

Ranije su vlasti regiona saopštile da je u uslovima stalnog granatiranja stanice od strane ukrajinskih trupa razmatrana opcija potpunog prestanka rada nuklearne elektrane.

Zaporoška nuklearna elektrana
Foto: Printskrin/Twitter/ Russian Arms Control Delegation in Vienna

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.

Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.

Ukrajinske trupe redovno granatiraju Energodar i teritoriju nuklearke.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare