Istraga: Vlada Malte kriva za ubistvo novinarke

Izvor:
Beta

Malteška vlada odgovorna je za ubistvo istraživačke novinarke Dafne Karuane Galisije (Daphne Caruana Galizia) – rezultat je javne istrage te likvidacije.

U izveštaju koji je juče, po zakonu, objavila sama Vlada, navodi se da država nije prepoznala rizik po život novinarke i nije preduzela mere da spreči ubistvo.

Novinarka koja je istraživala organizovani kriminal i korupciju u toj ostrvskoj državi, ubijena je 16. oktobra 2017. tako što je njen automobil miniran.

Porodica novinarke, kritičarke malteške vlade, tražila je nezavisnu javnu istragu, piše BBC na osnovu izveštaja malteških medija.

U poslednje dve godine, u okviru istrage ispitano je više desetina svedoka, uključujući istražitelje, političare i novinare.

U izveštaju na 437 strana navodi se da su državne vlasti “stvorile atmosferu nekažnjivosti, što je generisano sa ‘vrha’ ” te da je uočena “neopravdana bliskost” izmedju velikih kompanija i vlade.

Vinsent Muskat je u februaru, kao rezultat nagodbe nakon priznanja za saučesništvo u tom ubistvu koje je šokiralo Evropu, osuđen na 15 godina zatvora. Uz Muskata su za učestvovanje u ubistvu optužene još dve osobe.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare