Kina traži od SAD da odmah zatvore Gvantanamo

Kina poziva SAD da odmah zatvore zatvor u zalivu Gvantanamo i privedu pravdi svakoga ko je ovlastio i direktno mučio zatvorenike, izjavio je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

– Ustvari, širom sveta postoje tajni zatvori koje su stvorile SAD, a Gvantanamo je samo vrh ledenog brega. Američki crni zatvori kao što je Gvantanamo su stalni podsetnik na zločine u vezi sa ljudskim pravima u SAD – izjavio je kineski diplomata, a prenosi RIA Novosti.

On je napomenuo da “SAD moraju preispitati svoje postupke, odmah zatvoriti Gvantanamo i tajne zatvore širom sveta, zaustaviti proizvoljna zatvaranja, maltretiranje zatvorenika i druga zverstva, izviniti se i platiti obeštećenja žrtvama i privesti pravdi one koji su vršili mučenja”.

Prethodno je Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (ODIHR) još jednom pozvala vlasti SAD da što pre zatvore zatvor CIA u Gvantanamu.

ODIHR je pozdravio obnovljenu posvećenost administracije SAD da ide u smeru njegovog zatvaranja, što je pokazano 2021. godine prebacivanjem jednog zatvorenika iz Gvantanama i pripremama za oslobađanje još dvojice

ODIHR je u saopštenju naveo da je trenutno u Gvantanamu preostalo 39 zatvorenika, od kojih je 27 tu zadržano 15-20 godina bez formalnih optužbi.

Bivši američki predsednik Barak Obama potpisao je ukaz o zatvaranju zatvora u bazi Gvantanamo pre više od 10 godina, ali nije uspeo da ga primeni jer je Kongres odbio da finansira likvidaciju zatvora. Njegov naslednik Donald Tramp formalno je otkazao Obamin dekret, dok Bajdenova administracija sada tvrdi da želi da ga zatvori, ali ne precizira kada će se to dogoditi.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar