Kremlj: Ako Švedska i Finska uđu u NATO, nenuklerani status Baltika nemoguć

Izvor:

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da u slučaju ulaska Švedske i Finske u NATO više ne može biti reči o nenuklearnom statusu Baltika.

Peskov je potvrdno odgovorio na pitanje da li Kremlj podržava stav zamenika predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Dmitrija Medvedeva da ne može biti govora o nenukleranom statusu Baltika ako se dve skandinavske zemlje pridruže NATO-u.

“Naravno. To je već više puta rečeno, i što je najvažnije, da se podsetimo da postoji aktuelna predsednička naredba Ministarstvu odbrane da podnese predloge za jačanje našeg zapadnog krila povodom izgradnje vojnog potencijala NATO-a u blizini naše zapadne granice”, naveo je Peskov.

Na pitanje da li to uključuje rasporedjivanje ruskog nuklearnog oružja na Baltiku, Peskov je rekao da “ne može ništa da kaže o tome”.

“Upravo nakon izrade takvog plana za naše jačanje zapadnih granica, biće utvrdjen spisak svih neophodnih mera i koraka koji će biti preduzeti, i to će biti razmotreno na odvojenom sastanku sa predsednikom (Vladimirom Putinom)”, kazao je Peskov.

Medvedev, bivši ruski predsednik i premijer, izjavio je ranije danas da će Rusija ojačati svoje vojne resurse, uključujući nuklearne, u Baltičkom moru i u blizini Skandinavije, ako Finska ili Švedska udju u NATO.

Švedska je najavila da će u junu podneti zahtev za članstvo u NATO, a Finska, koja ima dugu kopnenu granicu i komplikovanu istoriju sa Rusijom, razmatra takvu mogućnost zbog ruske ofanzive na Ukrajinu.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare