Lukašenko: Moramo da ojačamo vojni savez, Rusija ne može sama protiv proširenja NATO-a

Izvor:
Politički.rs, Foto: Printscreen YouTube/ Соловьёв LIVE

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je, zbog verovatnog pridruživanja Švedske i Finske NATO-u, pozvao na jačanje Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO), vojnog saveza predvođenog Rusijom koji je nastao kao protivteža NATO-u, prenosi Hina.

„CSTO mora konsolidirati svoj status u međunarodnom sastavu kontrole i podele vlasti“, kazao je Lukašenko na sastanku te organizacije u Moskvi, prenosi beloruska novinska agencija Belta. Rusija ne može sama da se bori protiv proširenja NATO-a, dodao je.

Lukašenko je opravdavao je rusku Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini gomilanjem snaga NATO-a u istočnoj Evropi. Uz Rusiju i Ukrajinu, u CSTO-u su bivše sovjetske republike Armenija, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan, ali ni jedna od članica nije poslala svoje vojnike da pomognu Rusiji.

Pošto je operacija počela i s beloruske teritorije, Zapad je uz Moskvu sankcionisao i Minsk. U nedelju je beloruska vlada objavila da je država zbog uvedenih sankcija izgubila između 16 i 18 milijardi dolara.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare