Makron: Arhitektura bezbednosti EU mora da isključi konfrontaciju s Rusijom

Izvor:
Sputnjik, Foto: Printscreen

Arhitektura evropske bezbednosti mora da osigura odsustvo konfrontacije s Rusijom i potpunu garanciju bezbednosti Ukrajini, izjavio je predsednik Francuske Emanuel Makron u intervju za list „Opinion“.

„Uvek sam govorio da u budućnosti arhitektura evropske bezbednosti mora potpuno da osigurava bezbednost Ukrajine. Ona, međutim, mora da uključi i odsustvo konfrontacije s Rusijom i ponovnu izgradnju stabilne ravnoteže. Potrebno je prevladati još mnogo etapa da bi se do toga došlo“, rekao je Makron.

On je naveo da je zadatak Evrope da pomogne Ukrajini u kontraofanzivi, „da pripremi pitanja garancija bezbednosti i pregovora koji neizbežno treba da počnu“.

Prema njegovim rečima, Rusija je pretrpela „geopolitički poraz“, počela proces „padanja u vazalnu zavisnost“ od Kine i izazvala sumnju kod svojih istorijskih saveznika.

Šefica francuske diplomatije Katrin Kolona je ranije izjavila da Francuska smatra da je neophodno da se sačuvaju svi kanali dijaloga s Rusijom i da nije zainteresovana za njenu dalju izolaciju.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare