Makron zatražio od predsednika Kine da interveniše kod Putina

Izvor:
Politika, Foto: Printscreen

Francuski predsednik Emanuel Makron zatražio je danas od kineskog lidera Si Đinpinga da interveniše kod ruskog kolege Vladimira Putina kako bi ga ubedio da se vrati za pregovarački sto u cilju sprečavanja širenja rata u Ukrajini, saopštila je Jelisejska palata.

„Predsednik Francuske traži od Kine da doprinese slanju poruka predsedniku Putinu kako bi se izbegla eskalacija (rata u Ukrajini) uz poziv da se ozbiljno vrati za pregovarački sto”, navedeno je u saopštenju.

Makron je u Indoneziji gde je u toku samit lidera Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju (G20).

Si je u razgovoru sa Makronom na marginama G20 „pružio podršku evropskim posredničkim naporima”, posebno francuskom predsedniku, i „veoma je odlučno ponovio” svoje protivljenje upotrebi atomskog oružja Rusa u Ukrajini, dodala je Jelisejska palata, prenosi Beta.

Predsednik Francuske je pozvao kineskog kolegu da ujedine snage protiv rata u Ukrajini, ističući da je „stabilnost” u svetu takođe u interesu Kine.

Makron i Si su razgovarali i o bilateralnim odnosima, dok predsednik Francuske planira posetu Kini početkom 2023. godine ukoliko to dozvole zdravstveni uslovi zbog virusa korona.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare