Medvedev: Novi “hladni rat” Rusije i Amerike

Medvedev: Novi “hladni rat” Rusije i Amerike

Odnosi Rusije i SAD poslednjih godina su se u suštini vratili u epohu hladnog rata, a sankcije i konfrontacija vode do “trajne nestabilnosti” u svetu, piše zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev u članku za RIA “Novosti”.

“Poslednjih godina odnosi Rusije i SAD zapravo su prešli sa rivalstva na konfrontaciju, u suštini su se vratili u epohu hladnog rata. Sankcioni pritisak, pretnje, konfliktno suprotstavljanje, zaštita svojih sebičnih interesa – sve to dovodi svet u stanje trajne nestabilnosti”, konstatuje Medvedev.

Prema njegovim rečima, “Rusija danas, kao i SSSR u prošlosti, uvek je bila ona koja sustiže SAD po nivou pretnji protivniku”.

Takođe je podsetio na Kubansku raketnu krizu iz 1962. godine, kada je Sovjetski Savez, kao odgovor Americi, rasporedio strateško ofanzivno naoružanje na Kubi. SAD su u tim uslovima prešle na dalju konfrontaciju, podseća Medvedev.

On smatra da su se u toj krizi istakla dva momenta.

“Dugoročni odgovor nije samo pojavljivanje raketa kod obala SAD. Pre svega, to je bila demonstracija i, što je još važnije, osvešćivanje u zapadnim zemljama infrastrukturnih mogućnosti naše države da u kratkom roku rasporedi vojne baze u bilo kom delu sveta”, konstatuje zamenik predsednika Saveta bezbednosti.

Drugi takav aspekt bilo je to što su “situaciju, koja je bila na korak od rata”, spasili lideri dve super sile, koji su sačuvali trezvenost da procene situaciju, koji su prepoznali i prihvatili “mudrost” kompromisa i zbog toga su bili spremni na ustupke, precizira Medvedev.

Medvedev savetuje Sjedinjenim Američkim Državama da koriste direktnu komunikaciju sa Rusijom ne samo kao telefon kojim mogu stupiti u kontakt, nego i kao mogućnost za otvoreni dijalog.

“Šta može pomoći da se reše problemi kada je situacija krajnje napeta? Direktna komunikacija. To nije samo telefon kojim mogu stupiti u kontakt, nego i mogućnost da se razgovara otvoreno i, što je važnije, da se sasluša sagovornik. I da se shvate njegova logika i argumenti”, ističe bivši predsednik i premijer Rusije.

Vesti online, Sputnjik

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar