Moskva optužuje SAD da stvaraju histeriju sastankom o Ukrajini u UN-u

Izvor:
Beta-AFP, Foto: Pixabay

Ruski ambasador pri UN Vasili Nebenzija izjavio je danas da SAD sazivanjem otvorenog sastanka Saveta bezbednosti o krizi oko Ukrajine žele da “stvore histeriju” i “zavaraju medjunarodnu zajednicu” sa “neosnovanim optužbama”.

Američka ambasadorka pri UN Linda Tomas-Grinfild odgovorila je da rasporedjivanje više od 100.000 ruskih vojnika oko Ukrajine opravdava javnu raspravu u UN zato što te vojne snage predstavljaju “pretnju za medjunarodnu bezbednost”.

Rusija nije uspela da izdejstvuje otkazivanje sastanka Saveta bezbednosti tokom proceduralog glasanja pošto je deset od 15 zemalja članica Saveta glasalo da se održi, i sastanak je neposredno posle toga počeo.

Američka ambasadorka optužila je danas Rusiju na sastanku SB da “do početka februara hoće da rasporedi više od 30.000 vojnika” u Belorusiji blizu Ukrajine.

“Imamo dokaze da Rusija namerava da poveća svoje prisustvo sa više od 30.000 vojnika” u Belorusiji blizu granice sa Ukrajinom, “do početka februara”, rekla je Tomas-Grinfild.

Oni će biti na manje od dva sata severno od Kijeva rekla je ona. Ona je rekla i da je Rusija u Belorusiji rasporedila 5.000 vojnika, uključujući specijalne snage, sa raketama i sistemima za protivvazdušnu odbranu.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar