Nemačka: Nuklearna energija je opasna, odbacujemo planove Evropske unije

Nemačka vlada je saopštila da nuklearnu energiju smatra opasnom i da se protivi predlozima Evropske unije (EU) da takva tehnologija ostane deo planova za borbu protiv klimatskim promena.

Nemačka će do kraja ove godine isključiti preostale tri nuklearne elektrane i postupno izbaciti ugalj do 2030. godine, dok susedna Francuska ima za cilj da modernizuje postojeće reaktore i izgradi nove kako bi zadovoljila svoje energetske potrebe u budućnosti.

Berlin planira da se u velikoj meri osloni na prirodni gas sve dok ne bude zamenjen energetskim izvorima koji ne zagađuju životnu sredinu.

Nacrt plana EU, u koji je Asošiejted pres imao uvid, zaključuje da se i nuklearna energija i prirodni gas mogu pod odredjenim uslovima smatrati sigurnim za ulaganje.

“Mi smatramo da je nuklearna tehnologija opasna”, rekao je portparol nemačke Vlade Štefen Hebeštrajt novinarima u Berlinu, napominjući da ostaje nerešeno pitanje šta učiniti sa radioaktivnim otpadom koji može da traje hiljadama godina.

On je dodao da Nemačka “izričito odbacuje” planove EU vezane za atomsku energiju.

Aktivisti su kritikovali plan Nemačke da koristi prirodni gas, koji je bolji od uglja, ali pri sagorevanju i on otpušta ugljen-dioksid, glavni gas staklene bašte.

Međutim, Nemačka tvrdi da je prirodni gas samo “most” do nezagađujućih alternativnih rešenja za čije je iznalaženje rok 2045. godina.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare