Papa Franja i patrijarh Kiril razgovarali o situaciji u Ukrajini

Izvor:
Beta-AFP, Foto: Printscreen, Pixabay

Vođe katoličke i ruske pravoslavne crkve papa Franja i patrijarh Kiril razgovarali su danas o sukobu u Ukrajini i poželeli “pravičan mir”, saopštila je Moskovska patrijaršija.

“Dve strane su istakle presudan značaj pregovaračkog procesa koji je u toku, i izrazile nadu da će se brzo doći do pravičnog mira”, navodi se u saopštenju.

Papa i patrijarh su sa posebnom pažnjom govorili o humanitarnim pitanjima i potrebnim merama za prevazilaženje posledica sukoba.

Od početka ruske ofanzive na Ukrajinu 24. februara, vodje dve crkve imaju dijametralno suprotne stavove o tome.

Papa Franja je uputio mnoge pozive na mir, čak i danas u javnoj molitvi on je zatražio oprost u ime ljudi koji “nastavljaju da piju krv umrlih rastrgnutih oružjem”.

Saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina – patrijarh Kiril je pravdao vojnu operaciju u propovedi 27. februara, i video tu sukob “sila zla” koje se “bore protiv istorijskog jedinstva” Rusije i Ukrajine.

Patrijarh Kiril je 13. marta poklonio ikonu šef ruske Nacionalne garde (Rosgvardia) i izrazio nadu da će ona inspirisati mlade borce te jedinice aktivno angažovane u Ukrajini.

Zbog tog stava deo njegovih sledbenika u Ukrajini protestovao je protiv njega. Ukrajina je podeljena izmedju dve pravoslavne crkve, jedne nezavisne i druge vezane za Moskovsku patrijaršiju.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare