Patrušev: Rusija sumnja da laboratorije pod kontrolom SAD, u različitim zemljama, rade na biološkom oružju

Patrušev: Rusija sumnja da laboratorije pod kontrolom SAD u različitim zemljama rade na biološkom oružju

Rusija ima dovoljno razloga da sumnja da laboratorije pod kontrolom SAD u različitim zemljama širom sveta rade na biološkom oružju, izjavio je danas je sekretar Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev.

Patrušev je u intervjuu dnevnom listu Komersant ukazao na to da se sve više bioloških laboratorija pod kontrolom SAD pojavljuje širom sveta, uglavnom u blizini ruske i kineske granice, prenosi Tass.

Rekao je i da ove laboratorije iz nekog razloga veoma liče na Fort Detrik u Merilendu, gde su Amerikanci decenijama sprovodili biološka istraživanja za vojne potrebe.

Upitan da li pokušava da kaže da Sjedinjene Države razvijaju biološko oružje, Patrušev je odgovorio: „Imamo solidne razloge da sumnjamo da je to zaista tako“.

„Uveravaju nas da su to istraživački centri gde Amerikanci pomažu lokalnim naučnicima da pronađu nove načine borbe protiv opasnih bolesti. Istina, vlasti država gde se nalaze ti objekti nemaju pravu sliku o tome šta se u njima događa“, rekao je Patrušev.

Takođe je ukazao da se u oblastima gde postoje takve laboratorije pojavljuju bolesti netipične za te regione.

Patrušev je rekao i da SAD ne žure da unište hemijsko oružje i da su produžili rokove za njegovu likvidaciju do 2023. godine, a pri tome optužuju Rusiju koja takvo oružje nema.

„Amerika je prvobitno imala manje hemijskog oružja od Rusije, za trećinu, ali mi ga više nemamo, a kod njih eno ga u skladištima. Oni ga uništavaju lagano i produžili su rokove do 2023. Organizaciju za zabranu hemijskog oružja takva situacija ne brine, suvišna pitanja Vašingtonu ne upućuju“, rekao je on.

Tanjug, NSPM

POSLEDNJE OBJAVLJENO

1 komentar

Ostavite komentar