Poslanik Dume: Ustav dozvoljava da entitet neke države postane deo Rusije

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen

Ustav Rusije dozvoljava da teritorijalni entitet neke države postane deo Ruske Federacije, rekao je poslanik donjeg doma, Državne dume, Daniil Besarabov, komentarišući inicijativu Hersonske oblasti da će zatražiti od Vladimira Putina da Moskva pripoji tu oblast.

To bi trebalo da bude urađeno na osnovu međunarodnog ugovora koji treba da ratifikuje parlament, rekao je Besarabov, koji je i zamenik predsednika Odbora Dume za zakonodavstvo, prenosi TASS.

Pripajanje oblasti bi zahtevalo obostranu saglasnost Rusije i dotične zemlje ili njenog teritorijalnog entiteta i radi se na osnovu dobre volje i međunarodnog ugovora, rekao je poslanik Besarabov. Ovo pitanje je u nadležnosti predsednika države, rekao je on.

“Ako teritorijalni entitet izađe sa inicijativom za pridruživanje Rusiji, predsednik treba da obavesti parlament, održi konsultacije ako je potrebno i obavesti vladu. Nakon toga se izrađuje nacrt ugovora koji se dostavlja Ustavnom sudu”, kazao je on.

Ako Ustavni sud kaže da nacrt ugovora nije u suprotnosti sa Ustavom, sporazum se podnosi na ratifikaciju Državnoj dumi i Savetu Federacije, nakon čega postaje zakon, rekao je Besarabov.

Zvaničnik kojeg je Moskva postavila u ukrajinskom Hersonu izjavio je pre dva dana da će administracija tog regiona tražiti od predsednika Rusije Vladimira Putina da Moskvi pripoji tu oblast. Zamenik šefa ruske administracije u Hersonu Kiril Stremusov rekao je da ne postoje planovi za stvaranje samoproglašene “Hersonske Narodne Republike”, nalik proruskim republikama proglašenim u ukrajinskim oblastima Donjeck i Lugansk, ali je dodao da “ima planova da se od Putina zatraži aneksija”.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare