Predsednik Kazahstana traži pomoć, vanredno stanje u celoj zemlji

Izvor:
Nova.rs, Foto: Printscreen

Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajov obratio se šefovima država ODKB ( Rusija, Jermnija, Kazahstan, Tadžikistan i Uzbekistan) za pomoć u suzbijanju “terorističkih pretnji”. “U pitanju su međunarodne terorističke bande koje su ozbiljno obučavane u inostranstvu. Napad na Kazahstan se može i treba posmatrati kao akt agresije”, rekao je Tokajov.

Prema njegovim rečima, terorističke bande preuzimaju kontrolu nad velikim infranstrukturnim objektima u zemlji. Predsednik je saopštio da su „teroristi“ zauzeli aerodrom u

„Situacija u zemlji više nije pretnja, već podrivanje integriteta države“, naglasio je Tokajov.

On je saopštio da se napadaju građani, zauzimaju objekti u kojima se nalazi oružje.

U ovom trenutku u Alma Ati su u toku borbe sa vazdušno desantnim snagama Ministarstva odbrane a na društvenim mrežama pojavile su se slike vladinih institucija koje su u plamenu.

Ruske agencije Interfaks, Tass i Ria Novosti objavile su da je uvedeno vanredno stanje u celoj zemlji, pozivajući se na saopštenje objavljeno preko kazahstanske televizije.

Vanredno stanje prethodno je bilo uvedeno lokalno na mestima pogođenim demonstracijama, Almatiju, ekonomskom centru zemlje, provinciji Mangistau i glavnom gradu Nur-Sultanu.

Kazahstanski demonstranti, gnevni zbog poskupljenja goriva, napali su kancelariju gradonačelnika Almatija i pokušali da upadnu u rezidenciju predsednika države, nakon što su nasilni protesti doveli do ostavke vlade.

Osam policajaca i pripadnika nacionalne garde Kazahstana poginulo je, a 317 povređeno u nemirima u toj zemlji.

Demonstracije protiv naglog poskupljanja tečnog gasa, koji mnogi koriste kao gorivo za automobile, počele su ove nedelje na zapadu Kazahstana i potom se proširile po zemlji.

Cena tečnog gasa je gotovo udvostručena na početku godine nakon što je vlada ukinula kontrolu cena.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare