Putin: Neće biti produžetka ugovora o žitu sa Kijevom dok Zapad ne olakša izvoz ruske robe

Izvor:
Beta-AP, Foto: Sputnjik/ Sergei Karpukhin

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da sporazum koji je Ukrajini omogućio da ga bezbedno izvozi njeno žito preko Crnog mora neće biti obnovljen dok Zapad ne ispuni svoje obaveze u vezi sa olakšavanjem izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda.

Putin je tu izjavu dao posle razgovora u Sočiju sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, koji je zajedno sa Ujedinjenim nacijama posredovao u zaključivanju sporazuma koji se smatra vitalnim za globalno snabdevanje hranom, posebno u Africi, na Bliskom istoku i u Aziji.

Ukrajina i Rusija su glavni izvoznici pšenice, ječma, suncokretovog ulja i drugih dobara na koje se oslanjaju zemlje u razvoju.

Ali Rusija je odbila da produži sporazum u julu, žaleći se da se ne poštuje onaj njegov deo koji obećava uklanjanje prepreka ruskom izvozu hrane i đubriva.

Prema navodima Moskve, i dalje postoje ograničenja u transportu koja otežavaju trgovinu njenim poljoprivrednim proizvodima – iako je od prošle godine isporučila na tržišta rekordne količine pšenice.

Putin je rekao da bi Rusija mogla da se vrati dogovoru “u narednim danima”, ako se te obaveze ispoštuju.

Takođe je rekao da je Rusija blizu finalizacije sporazuma o obezbeđivanju besplatnog žita za šest afričkih zemalja.

Ruski lider je dodao da će Rusija isporučiti jedan 1,1 milion tona jeftinog žita u Tursku radi prerade i isporuka u siromašne zemlje.

Otkako se Putin povukao iz sporazuma o žitu sa Ukrajinom, Erdogan je više puta obećao da će obnoviti taj ugovor, koji je pomogao da se izbegne prehrambena kriza u delovima Afrike, Bliskog istoka i Azije.

Sastanak je održan u senci kontraofanzive Ukrajine protiv invazionih trupa Rusije, koje su 24. februara 2022. godine krenule u okupaciju.

Nakon povlačenja iz sporazuma, Rusija je više puta oblast Odese, gde se nalazi glavna ukrajinska luka na Crnom moru, i teško oštetila njenu infrastrukturu, koja je ključna za izvoz žita.

Turski predsednik održava bliske veze sa Putinom uprkos ratu. Turska se nije pridružila zapadnim sankcijama protiv Rusije, i nametnula se kao glavni trgovinski partner te zemlje. Ona je takođe logističko čvorište za rusku trgovinu u inostranstvu.

Turska je, međutim, kao članica NATO podržala u Ukrajinu, poslavši joj oružje, sastaje se sa njenim predsednikom Volodimirom Zelenskim i podržava nastojanja Kijeva da se pridruži ovom vojnom savezu.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare