Putin: Neprijateljske zemlje će ubuduće plaćati ruski gas u rubljama

Izvor:
Beta-AP, Foto: Printscreen/RTS

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da će Moskva od sada zahtevati da “neprijateljske zemlje” plaćaju uvoz ruskog prirodnog gasa isključivo u rubljama.

Na sastanku sa državnim zvaničnicima Putin je rekao da je “određeni broj zapadnih zemalja doneo nelegitimne odluke o takozvanom zamrzavanju ruske imovine” i da je time doveo u pitanje pouzdanost valuta tih država i podrio poverenje u njih.

“Nema nikakvog smisla isporučivati našu robu Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama i za nju primati dolare, evre i brojne druge valute”, kazao je Putin.

Naveo je da Rusija zbog toga objavljuje nove mere za prelazak na plaćanje rubljama za ruski prirodni gas “koji se isporučuje takozvanim neprijateljskim zemljama”.

Putin nije rekao kada će nova politika stupiti na snagu. On je naložio centralnoj banci da razradi proceduru da bi kupci prirodnog gasa mogli da kupuju rublje u Rusiji.

Ekonomisti navode da deluje da je taj Putinov potez osmišljen kao podrška ruskoj valuti, čija je vrednost znatno pala u odnosu na druge valute otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, na šta su zapadne zemlje odgovorile oštrim sankcijama Moskvi. Neki analitičari izražavaju sumnjaju u efikasnost tog poteza.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare