Putin potvrdio podršku beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku

Izvor:
Beta-AFP

Ruski predsednik Vladimir Putin ponovio je danas svoju podršku vlasti beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka koji je pogođen zapadnim sankcijama.

“Imamo nameru da se zajedno odupremo pokušajima mešanja u unutrašnje stvari naših suverenih zemalja”, rekao je Putin u video razgovoru sa Lukašenkom.

“Rusija će naravno nastaviti da pruža pomoć bratskom beloruskom narodu, to nema sumnje”, rekao je Putin na ceremoniji povodom potpisivanja 28 sporazuma, uglavnom ekonomskih čiji cilj je da se dodatno približe dve zemlje.

Cilj sporazuma je da se uspostavi koordinisana makroekonomska strategija, rekao je Putin. Oni se odnose na primer na uskladjivanje nekih propisa oko poreza i kredita ili u energetskom, industrijskom i poljoprivrednom sektoru.

Lukašenko koji vlada Belorusijom čvrstom rukom od 1994. zahvalio je Putinu na podršci ocenivši da “ogromni spoljni pritisci predstavljaju veliki test za solidnost odnosa dve zemlje”.

Iako im odnosi nisu uvek bili laki Putin je danas glavni koji podržava Lukašenka čiji režim je diplomatski izolovan od njegovog spornog reizbora prošle godine.

SAD i EU su uvele sankcije Belorusiji da kazne brutalnu represiju nad demonstrantima koji su protestovali da ospore rezultate izbora.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare