Putin pozvao EU da počne dijalog sa Belorusijom

Izvor:
Beta

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je danas EU da ponovo uspostavi kontakt sa Belorusijom radi rešavanja migrantske krize na poljsko-beloruskoj granici, saopštio je Kremlj.

Brisel optužuje Belorusiju da ona organizuje migrantsku krizu na svojoj granici sa Poljskom.

U telefonskom razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, drugom u dva dana, Putin je istakao da je važno da se što je pre moguće reši ozbiljna migrantska kriza, a to se može uraditi “ponovnim uspostavljanjem kontakata zemalja EU i Belorusije”, navodi se u saopštenju Kremlja.

Putin i Merkel već su juče telefonom razgovarali oko migrantske krize, kada je nemačka kancelarka tražila od Putina da upotrebi svoj uticaj i deluje protiv, kako je rekla “instrumentalizacije” migranata od strane beloruskog režima.

Evropske zemlje za sada odbijaju svaki razgovor sa Minskom uprkos rastućoj zabrinutosti medjunarodne zajednice zbog krize s migrantima.

Evropljani nedeljama optužuju beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da pothranjuje krizu time što migrantima izdaje vize i sprovodi ih do granice kao osvetu za evropske sankcije.

Putin i Merkel su takodje danas razgovarali o sukobu u Ukrajini. Ruski predsednik je, kako je naveo Kremlj, skrenu pažnju Angeli Merkel na “destabilizirajuću prirodu provokativnih akcija američkih oružanih snaga i drugih zemalja NATO u Crnom moru”.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare