Putin tvrdi da se ruski gas od sutra kupuje rubljama, zapadni lideri ne prihvataju

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je potpisao ukaz prema kojem strani kupci moraju da plaćaju ruski gas u rubljama od 1. aprila, navodeći da će postojeći ugovori biti suspendovani ako te uplate ne budu izvršene.

“Da bi kupovali ruski prirodni gas, oni moraju da otvore račune u rubljama u ruskim bankama. Od sutra će se sa tih računa vršiti plaćanja za isporučeni gas. Ako takva plaćanja ne budu realizovana, smatraćemo to neispunjavanjem obaveza kupca, sa svim posledicama koje iz toga proizlaze”, naveo je Putin.

On je kazao da Rusiji “niko ništa ne prodaje besplatno” i da ni Moskva “neće da se bavi radom u dobrotvorne svrhe”, odnosno da će “postojeći ugovori biti zaustavljeni” ako kupci ne prihvate nove uslove, prenosi agencija Rojters.

Ukaz koji je Putin potpisao predviđa da kupac gasa ima dva računa u ruskoj banci, da na jedan uplati evre ili dolare i da ovlasti banku da tu valutu kovertuje u rublje koje se prebacuju na drugi način. Gas se zvanično kupuje sa tog drugog računa, u rubljama.

Američka agencija Asošiejted pres ocenjuje da je Putin time ipak dozvolio “neprijateljskim zemljama”, onima koje su uvele sankcije Moskvi, da nastave da plaćaju ruski gas u stranoj valuti, preko ruske banke koja će novac konvertovati u rublje.

Putinov ukaz je izazvao reakcije lidera zapadnih zemalja, koji insistiraju da će gas i dalje plaćati u evrima ili dolarima.

Nedugo posle objavljivanja ukaza, nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da postojeći ugovori o kupovini ruskog gasa predviđaju plaćanje uglavnom u evrima i ponekad u dolarima.

Naveo je da je Putinu u jučerašnjem telefonskom razgovoru “jasno stavio do znanja da će tako i ostati”.

“Pažljivo ćemo razmotriti njegove (Putinove) ideje o tome kako to može da se izvede. Ali u svakom slučaju, ono što važi za kompanije je da će moći da plaćaju u evrima”, rekao je Šolc novinarima u Berlinu.

Italijanski premijer Dragi rekao je ranije danas da je takođe dobio uveravanja od Putina da Evropa neće morati da plaća u rubljama ruski gas, neophodan za grejanje i struju.

Dragi je kazao da ga je Putin tokom sinoćnjeg 40-minutnog telefonskog razgovora uverio da “postojeći ugovori ostaju na snazi” i da će “evropske kompanije nastaviti da plaćaju gas u dolarima i evrima”.

Francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer rekao je da je neophodno poštovati postojeće ugovore koji predviđaju plaćanje gasa evrima ili dolarima.

Evropa trećinu potreba za gasom zadovoljava iz Rusije, što energiju čini najmoćnijim sredstvom kojim Putin raspolaže, dok pokušava da uzvrati na oštre zapadne sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Putinova odluka da traži plaćanje u rubljama za ruski gas ojačala je rusku valutu, koja je pala na istorijski minimum posle početka invazije na Ukrajinu 24. februara.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare