Putin upozorio Finsku

Izvor:
Beta-AP, Foto: Printscreen/RTS

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je danas finskog predsednika Saulija Ninista da bi nastavak planova Finske za podnošenje zahteva za članstvo u NATO mogao negativno uticati na odnos izmedju te dve države.

U saopštenju Kremlja navodi se da je Putin rekao da bi odustajanje Finske “od svoje tradicionalne politike vojne neutralnosti bila greška jer ne postoje pretnje po bezbednost Finske”.

“Ovakva promena spoljne politike zemlje mogla bi negativno da utiče na rusko-finske odnose, koji su se godinama gradili u duhu dobrosusedstva i partnerstva i bili na obostranu korist”, rekao je on.

Ninisto je ranije telefonom rekao Putinu da će ta vojno nesvrstana nordijska zemlja, koja ima složenu istoriju sa svojim susedom, u narednim danima “odlučiti da podnese zahtev za članstvo u NATO”.

Kako se navodi u saopštenju Kremlja, dvojica lidera su razgovarala i o vojnoj operaciji Rusije u Ukrajini, kao i o mogućnosti postizanja političkog rešenja o tome.

Putin je rekao da su pregovori Moskve i Kijeva obustavljeni zbog “nezainteresovanosti Ukrajine za ozbiljan i konstruktivan dijalog”.

Ninisto i premijerka Sana Marin u četvrtak su zajedno podržali kandidaturu Finske za NATO i preporučili da ta zemlja “mora bez odlaganja da podnese zahtev za članstvo u NATO” kako bi garantovala bezbednost tokom vojnih manevara Rusije u Ukrajini.

Zvanično saopštenje Ninista i Marina o nameri Finske da podnese zahtev za članstvo u NATO-u očekuje se sutra.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare