Rusija odbacuje tvrdnje britanskih vlasti da nastoje da sruše ukrajinsku vladu

Izvor:
Beta-AP, Foto: Press-služba MID-RF

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije odbacilo je danas tvrdnje Velike Britanije da Rusija nastoji da zameni ukrajinsku vladu promoskovskom administracijom i da bivšeg ukrajinskog poslanika Jevgenija Murajeva razmatra kao potencijalnog kandidata.

“Dezinformacija koju je pustilo britansko Ministarstvo spoljnih poslova dokaz je da su članice NATO predvodjene anglosaksoncima te koje podižu tenzije po pitanju Ukrajine. Pozivamo britansko ministarstvo da prestane sa provokativnim aktivnostima i zaustavi širenje besmislica”, navela je portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova na Telegramu.

Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije imenovlo je još nekoliko ukrajinskih političara za koje navode da su povezani sa ruskim obaveštajnim službama, uz Murajeva, lidera male proruske stranke Naši, koja trenutno nema poslanike u ukrajinskom parlamentu.

Vlada Velike Britanije je tu tvrdnju iznela na osnovu obaveštajne procene, bez pružanja dokaza koji bi to potkrepili.

Ove optužbe dolaze u trenutku zaoštrenih odnosa Rusije i zapadnih zemalja zbog nagomilavanja ruske vojske na ukrajinskoj granici i moguće invazije.

Zapad optužuje Rusiju da je nagomilala desetine hiljada vojnika na granici sa Ukrajinom sa namerom da izvede napad na tu zemlju.

Kremlj negira bilo kakvu ratobornu nameru, ali uslovalja smirivanje situacije ugovorima koji bi garantovali neširenje NATO, posebno na Ukrajinu, i povlačenje Alijanse iz istočne Evrope.

Zapad kaže da je to neprihvatljivo i preti Rusiji razornim sankcijama ako napadne Ukrajinu.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare