RUSIJA POČELA DA KORISTI LASERSKO ORUŽJE: Zadira spaljuje dron za pet sekundi!

Izvor:
Novosti, Foto: Printscreen Twitter

Rusija je razvila laserski sistem protiv bespilotnih letelica i već ga koristi u Ukrajini, izjavio je potpredsednik vlade Jurij Borisov, prenela je RT.

Oružje nazvano “zadira” (onaj koji izaziva probleme) ima domet od pet kilometara, rekao je Borisov, ali nije otkrio nikakve druge detalje o novom oružju.

Borisov je ovo saopštio dok je govorio o naprednom oružju koje se razvija u Rusiji i uporedio “zadiru” sa “peresvetom”, laserskim sistemom koji je prvi put predstavio Vladimir Putin 2018. godine, čija tačna namena tada nije objašnjena, pišu Novosti.

Zvaničnik je potvrdio da je “peresvet” dizajniran da onesposobi optičke senzore, uključujući i špijunske satelite koji kruže oko Zemlje na visini od 1.500 km.

– Dok “peresvet” zaslepljuje, nova generacija laserskog oružja nanosi fizičku štetu meti, spaljujući je – rekao je on.

Na pitanje u kom roku ruska vojska treba da dobije takve sisteme, Borisov je rekao da su oni već isporučeni. Na dalje pitanje da li je laser korišćen protiv dronova u vojnoj operacije Rusije u Ukrajini, ministar je priznao da su tamo „korišćeni prvi uzorci“.

Prema vojnim stručnjacima, laseri imaju nekoliko nedostataka kao oružje, uključujući velike potrebe za energijom i propadanje zraka koje izazivaju prašina i vodena para u vazduhu.

Međutim, oni imaju veliku prednost u pogledu cene u poređenju sa tradicionalnim protivvazdušnim projektilima. Napredak u tehnologiji bespilotnih letelica, koji ih je učinio jeftinijim, primorao je vojne planere širom sveta da traže različite načine da se suprotstave ovoj pretnji, bez iscrpljivanja svojih ratnih zaliha.

U Sjedinjenim Državama pomorski laseri su ove godine uspešno testirani protiv čamaca i dronova.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar