Rusija ukida gas Poljskoj

Izvor:
Direktno.rs, Foto: Pixabay

Ruski Gasprom obavestio je Poljsku da od srede ostaje bez ruskog gasa jer obustavlja isporuke preko gasovoda Jamal, potvrdila je poljska kompanija PGNiG, ali poljski premijer i ministarka za klimu saopštili su da je na to Poljska spremna.

– Spremni smo na potpun prekid isporuka ruskih sirovina. To važi kako za ugalj tako i za gas iz Rusije. Trenutno je popunjeno 86 odsto kapaciteta naših magacina gasa. Strategije diverzifikacije koje smo obavili omogućavaju nam da se osećamo bezbedno – kazala novinarima ministarka za klimu Ana Moskva.

Premijer Mateuš Moravjecki, koji boravi u Berlinu, kazao je na konferenciji za novinare da je Poljska svesna da ostaje bez gasa iz Rusije.

– Stigle su nam pretnje od strane Rusije, od strane Gasproma. One su vezane za način plaćanja, Poljska poštuje ugovoreno, pa Rusija možda želi tako da nas kazni. Poljska se već ranije pripremila za diverzifikaciju isporuka gasa. U stanju smo da obezbedimo domaćinstva – kazao je premijer Moravjecki.

Premijer je podsetio da je Poljska povezana interkonektorima sa gasovodima u Nemačkoj i Češkoj, a da ima i terminal za LNG gas u Švinoujšću koji može da prima veće količine tečnog gasa.

Poljska vlada računa da neće imati problema sa snabdevanjem gasom i bez ruskog preko gasovoda Jamal sve do jeseni a tada bi već trebalo da bude dovršen i pušten u pogon gasovod iz Norveške Baltik pajp.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare