21/09/2021

Politički.rs

JUČE DANAS SUTRA

SAD obeležile 20. godišnjicu terorističkih napada u senci povlačenja iz Avganistana

Foto: AP/ Evan Vucci

Izvor:
Beta-AP

SAD su danas obeležile 20. godišnjicu terorističkih napada na Njujork i Pentagon, u senci povlačenja iz Avganistana i neslavnog okončanja rata u toj zemlji.

Predsednik SAD Džozef Bajden je danas obišao sve tri lokacije na kojima su četiri oteta aviona završila let 11. septembra 2001. godine.

Centralna ceremonija, održana na mestu nekadašnjeg Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, počela je oglašavanjem zvona i minutom ćutanja, tačno 20 godina od početka najsmrtonosnijeg terorističkog napada na američkom tlu.

Kod spomenika na mestu gde su se 2001. urušile kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra, nakon što su u njih udarila dva oteta aviona, bili su Bajden, bivši predsednici Barak Obama i Bil Klinton, bivša državna sekretarka Hilari Klinton, članovi Kongresa i drugi zvaničnici.

Minutom ćutanja u 8:46, prisutni su obeležili trenutak udara prvog aviona u kulu, a rodjaci poginulih su potom pročitali imena 2.977 žrtava.

Godišnjica je obeležena u senci nedavnog povlačenja SAD iz Avganistana, kojim ponovo vladaju talibani, čiji je režim 2001. pružio utočište ekstremistima Al Kaide, organizatorima napada 11. septembra.

Američki rat u Avganistanu, pokrenut upravo zbog terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, ubrzo je doveo do zbacivanja sa vlasti talibana, ali su oni sredinom avgusta ove godine nasilno preuzeli kontrolu nad gotovo celom zemljom.

Na današnjoj komemoraciji nastupili su muzičar Brus Springstin i brodvejski glumci Keli O’Hara i Kris Džekson, dok političari nisu govorili, poštujući tradiciju.

Bajden je sinoć objavio video poruku, u kojoj se osvrnuo na trajni bol zbog gubitaka, ali je i ukazao da je “centralna lekcija” napada 11. septembra da je “jedinstvo najveća snaga” Amerikanaca.

Bivši predsednik Džordž Buš, lider zemlje u vreme napada 2001. godine, danas je bio u Pensilvaniji, na mestu pada jednog od otetih aviona, čiji su se putnici suprostavili otmičarima i, kako se veruje, sprečili njegov udar u Kongres SAD ili Belu kuću. Buš je rekao da je 11. septembar pokazao da Amerikanci mogu da se ujedine uprkos razlikama.

Doskorašnji predsednik Donald Tramp posetio je policijsku stanicu i vatrogasnu službu u Njujorku, pohvalio hrabrost pripadnika koji su odmah izašli na mesto napada 2001. godine, a nije propustio ni priliku da kritikuje Bajdena zbog povlačenja iz Avganistana.

POSLEDNJE OBJAVLJENO
%d bloggers like this: