SAD priznale biološka istraživanja u Ukrajini na sirotinji i pacijentima u psihijatrijskim bolnicama

Izvor:
RTV, Foto: Pixabay, Printscreen

Američka delegacija u Ženevi priznala je da su u Ukrajini vršena biološka istraživanja na građanima sa niskim primanjima i pacijentima u psihijatrijskim bolnicama, izjavio je danas načelnik snaga za radijacijsku, hemijsku i biološku zaštitu oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Igor Kirilov.

“Objašnjenja Sjedinjenih Američkih Država i Ukrajine u vezi sa uklanjanjem sojeva i biomaterijala ukrajinskih građana i poštovanjem etičkih standarda prilikom sprovođenja istraživanja na građanima sa niskim primanjima, kao i na jednoj od najugroženijih kategorija stanovništva – pacijenatima u psihijatrijskim bolnicama, izgledala su krajnje neubedljivo”, rekao je Kirilov na brifingu posle konsultativnog sastanka država-potpisnica Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja u Ženevi, preneo je portal Sputnjik.

Prema njegovim rečima “američka delegacija je priznala takve činjenice” ogradivši se da je slanje uzoraka patogenih biomaterijala u SAD “bilo retkost”.

U saopštenju ministarstva odbrane Ruske Federacije se navodi da je delegacija ministarstva predstavila u Ženevi materijalne dokaze o vojno-biološkim aktivnostima SAD u Ukrajini i da “nijedna delegacija nije posumnjala u njihovu autentičnost”.

“Učesnicima sastanka predate su kopije dokumenata koje je prethodno objavilo ministarstvo odbrane Rusije, kao i materijalni dokazi koji potvrđuju sprovođenje vojno-bioloških programa na teritoriji Ukrajine”, navodi se u saopštenju.

Kako je rekao general Kirilov, predstavnici Ukrajine ignorisali su pitanja o skladištenju opasnih bioloških agenasa u Institutu za borbu protiv kuge “Mečnikov”.

Ruski general je upozorio da se “u Institutu Mečnikov opasni biomaterijali skladište u stepeništima, bez validnog sistema za kontrolu pristupa patogenim mikroorganizmima”.

Kirilov tvrdi da SAD jačaju svoj vojno-biološki potencijal izgradnjom laboratorija u stranim državama i prikupljanjem sojeva posebno opasnih mikroorganizama pod maskom člana Deset Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja koji se odnosi na međunarodnu saradnju i razmenu informacija u miroljubive svrhe.

IZDVOJENO ZA VAS
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare