Sastanak Liz Tras i Lavrova: Moskva neće prihvatiti lekicije Zapada

Izvor:
Beta-AP, Foto: Russian Foreign Ministry Press Service

Šefica britanske diplomatije Liz Tras danas je u Moskvi pozvala Rusiju da povuče vojnike razmeštene blizu Ukrajine, što je njen ruski kolega Sergej Lavrov odbacio kao neprikladan zahtev.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka, koju je obeležila hladna, zategnuta atmosfera, Lavrov je ukazao na gomilanje britanskih i NATO vojnika u Istočnoj Evropi.

“Zahtevi za uklanjanjem ruskih vojnika sa ruske teritorije izazivaju žaljenje. Ne želimo nikome da pretimo. Mi smo ti koji se suočavamo sa pretnjama”, rekao je Lavrov.

Naveo je da zapadni političari podstiču tenzije oko Ukrajine zbog unutrašnjih političkih potreba.

Dodao je da je Moskva sve vreme planirala da vrati vojnike u baze po okončanju vojnih vežbi i da će Zapad, kada se to desi, “verovatno tvrditi da je primorao Rusiju na deeskalaciju”.

Na sastanku sa Lavrovom, Tras je pozvala Rusiju da ublaži tenzije oko Ukrajine i da krene putem diplomatije, dok hiljade ruskih vojnika učestvuju u velikoj vojnoj vežbi u Belorusiji, i dok su desetine hiljada razmeštene u Rusiji blizu ukrajinske granice.

Tras je ponovo upozorila Rusiju da bi njen napad na Ukrajinu “imao ogromne posledice”, i pozvala Moskvu da se pridržava međunarodnih sporazuma koji je obavezuju na poštovanje ukrajinske nezavisnosti i suvereniteta.

Lavrov je na to rekao da Moskva neće prihvatiti lekicije Zapada, navodeći da “ideološki pristupi, ultimatumi i moralisanje ne vode nigde”.

Razgovor Lavrova i Tras je prvi susret šefova diplomata Rusije i Velike Britanije u više od četiri godine.

Odnosi dve zemlje su veoma zategnuti od trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Engleskoj u martu 2018. godine.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar