Saudijska Arabija: Samo vakcinisani protiv kovida će moći na hodočašće za vreme ramazana

Saudijska Arabija: Samo vakcinisani protiv kovida će moći na hodočašće za vreme ramazana

Samo osobe koje su vakcinisane ili stekle imunitet od kovida-19 će moći da idu da obave omru, malo hodošašće u Meki tokom muslimanskog meseca posta ramazana koji počinje sredinom aprila, saopštile su juče saudijske vlasti.

Ministarstvo za Hadž je saopštilo da će biti dozvoljeno “samo osobama imunizovanim” od korona virusa da obave hodočašće ili molitve u Velikoj džamiji u Meki na početku ramazana.

Te osobe se svrstavaju u tri kategorije, one koje su dobile dve doze vakcine, one koje su dobile samo jednu dozu 14 dana ranije i one koje su izlečene od korona virusa, navele su vlasti.

Za vreme ramazana u Meku obično veliki broj vernika iz Saudijske Arabije i drugih muslimanskih zemalja.

Malo hodočašće, ili omra, može da se obavi tokom cele godine za razliku od hadža koji je jednom godišnje. Malo hodočašće je prekinuto u martu 2020. godine zbog pandemije kovida-19, a početkom oktobra je polako počelo da se vraća uz mere predostrožnosti.

Prvo je dozvoljeno da dodje samo 6.000 Saudijaca i stranaca koji žive u Saudijskoj Arabije dnevno za omru. Broj je zatim povećan na 15.000 dnevno za omru a 40.000 vernika moglo je da ide u Veliku džamiju za dnevne molitve.

Stranim vernicima dozvoljen je dolazak od 1. novembra, ali ministarstvo zdravlja bira zemlje zavisno od razvoja pandemije.

Više od 390.000 slučajeva kovida-19 zabeleženo je u Saudijskoj Arabiji i više od 6.700 umrlih. Više od pet miliona ljudi dobilo je bar jednu dozu vakcine od ukupno 34 miliona stanovnika.

Beta

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar