Tako to radi zemlja kojom ne vlada izdajnik: Kirgistan izrekao novčanu kaznu od 2,5 milijarde evra rudniku kanadske kompanije

Tako to radi zemlja kojom ne vlada izdajnik: Kirgistan izrekao novčanu kaznu od 2,5 milijarde evra rudniku kanadske kompanije

Poznato je da Srbijom zadnjih par decenija strani vladaju strani ambasadori, strane službe i strane kompanije, koje postavljaju za upravitelje domaće kolaboracioniste, i to u zavisnosti ko je od njih u kom trenutku spreman da više izda interese naroda i države. 

Da još uvek u svetu postoje države i državnici koji su spremni da štite nezavisnost i interese svog naroda, ma koliko ta država moćna i velika bila, govori nam primer Kirgistana i predsednika Sadir Žaparova.

Naime, sud u Kirgistanu je izrekao rekordnu novčanu kaznu od 2,5 milijarde evra velikom rudniku kojim u toj zemlji upravlja kanadska kompanija, zbog kršenja propisa o životnoj sredini.

Kanadska grupa koja je vlasnik rudnika osporila je odluku suda.

Sud u Biškeku presudio je 7. maja da se firma Kumtor gold kompani (Kumtor Gold Company) kazni sa 261,7 milijardi soma (2,53 milijardi evra), rekao je portparol suda agenciji Frans pres.

Ta firma u vlasništvu kanadske grupe Sentera Gold (Centerra Gold) optužena je da je godinama skladištila otpad na dva glečera u okolini rudnika.

Odluka suda usledila je dan pošto je parlament Kirgistana uvojio zakon koji vladi dopušta da stranim firmama koje funkcionišu prema sporazumima o koncesiji, što je slučaj sa Senterom, a koje krše ekološke propise, nametne „spoljnu upravu“.

Da bi stupio na snagu zakon treba da potpiše novi kirgistanski predsednik Sadir Žaparov, dugogodišnji potivnik kanadske grupe Sentera.

Kanadska grupa izrazila je saopštenjem zaprepašćenje zbog vremenskog podudaranja te dve odluke, odluke suda i izglasavanje zakona u parlamentu, navodeći da je zakon usvojen u parlamentu za samo jedan dan.

Kompanija je navela da je ekološko delovanje u rudniku u skladu sa međunarodnim normama, da to što im se zamera datira od pre više godina. Tada je prema ugovoru iz 2009. kompanija bila oslobođena sudskog gonjenja zbog navodnih šteta po životnu okolinu koje su nastale pre tog datuma.

„Kompanija je prema tome čvrsto uverena da su potraživanja potpuno neosnovana“, dodala je kanadska grupa.

Rudnik Kumtor, koji je prema podacima iz 2020. bio zaslužan za 12,5 odsto BDP-a Kirgistana, zapošljava 4.000 ljudi.

Beta/AFP, Politički.rs

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare