U gradovima širom Francuske hiljade na protestu protiv zdravstvenih propusnica

Izvor:
Beta

Hiljade ljudi marširalo je juče širom Francuske, peti vikend zaredom, tražeći ukidanje zdravstvene propusnice koja im, kako su istakli ograničava slobodu.

Najveći protest održan je na tri lokacije u Parizu uz prisustvo 1.600 policajaca, nedelju dana posle početka primene propusnice na većini javnih mesta.

Okupljeni su poručili da se protive obaveznoj vakcinaciji za pojedina zanimanja, kao i uvođenju kovid sertifikata.

Demonstranti u Parizu, kojima su se pridružili i „žuti prsluci“, uzvikivali su slogane „Sloboda“ i „Ovde smo čak iako to Emanuel Makron ne želi“.

Ankete pokazuju da većina Francuza podržava uvodjenje zdravstvene propusnice.

Marševi su održani dok se Francuska suočava sa sve većim brojem novih infekcija izazvanih širenjem delta soja virusa.

U Monpeljeu je marširalo oko 7.500 ljudi.

Demonstracije privlače različite ljude, porodice, apolitične demonstrante, zdravstveno osoblje ili vatrogasce u uniformama, što prevazilazi sam pokret protiv vakcinacije ili zagovarača teorija zavere.

Od ponedeljka zdravstvena propusnica obavezna je na najvećem broju javnih mesta. U barovima, restoranima, bioskopima, dužim linijama prevoza, muzejima i bolnicama, traži se QR koji potvrđuje da ja obavljena potpuna vakcinacija protiv kovida-19, ili negativan test na virus ili oporavak posle bolesti.

Demonstranti ukazuju na blokiranje njihove slobode i na „zdravstvenu diktaturu“.

U Francuskoj je sa jučerašnjim danom ukupno 46,1 milion ljudi, skoro 68 odsto stanovnika primilo najmanje jednu dozu vakcine. Više od 38,8 miliona, ili 57 odsto je kompletno vakcinisano.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare