Zaharova: Moje saučešće Briselu

Izvor:

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ironično je prokomentarisala reči visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žosepa Borelja o “glavnom uspehu evropske diplomatije”, izrazivši “saučešće” Briselu.

Šef diplomatije Evropske unije Žosep Borelj ranije je nazvao zaustavljanje migrantskog talasa iz Belorusije u EU glavnim uspehom evropske diplomatije u 2021.

“Koliko su onda žalosni poslovi evropske diplomatije. Moje saučešće”, napisala je Zaharova na Telegram kanalu tim povodom.

Migrantska kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napušta pograničnu zonu. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice.

Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih dejstava ljudi beže od rata.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar