Zaharova: Prethodna američka „investicija“ dovela do Drugog svetskog rata

Izvor:
Sputnjik, Foto: Ilustracija

Predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova je povodom izjave američkog senatora podsetila da je jedna od „investicija“ SAD dovela do Drugog svetskog rata i Holokausta.

„Senator Grejem ima s čim da pravi poređenja. Jedna od njihovih investicija je dovela do Drugog svetskog rata i Holokausta. Sada se milijarde američkih dolara uliva u nezasitno grlo neonacističkog kijevskog režima. U vezi s tim htela bih da podsetim senatore i sve one koji imaju korist od toga, čime se završila prethodna avantura“, napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Zaharova je podsetila na to da je tokom Nirnberškog tribunala ministar ekonomije fašističke Nemačke Jalmar Šaht izjavio da je Treći rajh podržavan iz inostranstva, imenujući dve najveće američke korporacije: „Ford“ i „Dženeral motors“.

Foto : Press-služba MID RF

„Podsetiću da je ispunjenje američkog sna, isti taj legendarni Henri Ford, bio vitez Velikog krsta Ordena za zasluge nemačkog orla. Njegove fabrike u Nemačkoj nisu proizvodile samo do 70.000 kamiona godišnje za potrebe Vermahta, nego su za to koristile i rad zarobljenika, uključujući one iz Aušvica“, navela je Zaharova.

Ona je podsetila i na to da je kompanija „Kodak“ u svojoj fabrici u Nemačkoj izrađivala osigurače za avionske bombe, takođe koristivši i ratne zarobljenike, dok je fabrika „Koka-kole“ u Kelnu i pre nego što je nemačka vlada nacionalizovala, snabdevala nemačke vojnike tim gaziranim napitkom.

Poznatu „Fantu“ je i izmislilo odeljenje tog proizvođača u Nemačkoj, dodala je Zaharova. Ona je skrenula pažnju i na to da je naftni gigant „Standard oil“ preko svoje kćerke-kompanije pomagao Hitleru prilikom nestašice naftnih derivata i učestvovao u izradi sintetičkog kaučuka i sintetičkog goriva.

„A omiljena korporacija IT-jevaca iz celog sveta IBM je proizvodila za naciste računare i kontrolne uređaje, uključujući i one za dobijanje nafte. Pored ostalog, oprema te firme je pomagala da se prati vozni red za logore smrti“, konstatovala je Zaharova.

Portparol je dodala da je svoj doprinos dao i „JPMorgan Chase & Co“, tadašnja „Nacionalna banka Čejz“, preko koje su obavljane transakcije u milijardama dolara, a Berlin je imao mogućnost da kupuje dolare i da sprovodi finansijske operacije preko okeana.

„Čejz je sarađivao s nemačkom bankom ‘Alijansa’, čak i u poslu kakav je osiguravanje imovine i života čuvara kocentracionih logora Trećeg rajha“, istakla je Zaharova.

Prethodno je američki senator Lindzi Grejem izjavio tokom sastanka s predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim da Amerika nikada nije trošila novac tako uspešno kao sada, jer Rusi „umiru“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov smatra da reči američkog senatora predstavljaju sramotu za Sjedinjene Američke Države.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare