DA LI NAM STIŽE SPAS OD KORONE? Ruski lekari napravili lek koji suzbija kovid 19?

DA LI NAM STIŽE SPAS OD KORONE? Ruski lekari napravili lek koji suzbija kovid 19?

Ruski lekari iz Stavropoljskog kraja napravili su lek koji suzbija virusnu aktivnost kovida 19, a lek je ispitan u institutu „Gamaleja“, saopštilo je Ministarstvo zdravlja tog regiona.

„Grupa lekara iz gradske klinike u Pjatigorsku napravila je lek koji suzbija virusnu aktivnost kovida-19. Toksičnost i antivirusna aktivnost leka već je ispitana u Centru za kontrolu kvaliteta imunobioloških lekova Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju ‘Gamaleja’ Ministarstva zdravlja Rusije“, navodi se u saopštenju.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, prenosi Sputnjik, ispitivanja su dokazala da se pri dozi od 1 mg/ml virusno opterećenje smanjuje za 5,3 do 13 puta u poređenju sa kontrolnom grupom zaraženih ćelija na koje nije delovao lek.

Ističe se da je metod lečenja koji predlažu ruski lekari poznat kao „antisens terapija“ i zasnovan je na blokiranju RNK virusa.

Kako se objašnjava, RNK u ljudskoj ćeliji uvek se sastoji od jednog lanca i za svaku njenu funkciju je neophodno da ona ostane jednolančana. Zbog toga je najjednostavniji način da se naruši njen rad dodavanje drugog lanca.

„Što se tiče lečenja kovida 19, lekari iz Pjatigorska su odabrali neophodni antisens lanac za blokiranje RNK virusa SARS-CoV-2“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ističe se da istraživačka grupa trenutno pregovara sa farmaceutskim kompanijama i državnim fondovima rizičnog kapitala čija je delatnost povezana sa finansiranjem novih ruskih lekova, kako bi postojala mogućnost da se započne i faza pretkliničkih ispitivanja.

„Studija lekara iz Pjatigorska uliva nadu da će se nastati efikasan lek protiv kovida 19“, zaključuje se.

Blic, Foto: Pixabay/ Steve Buissinne

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare