Kompanija Lir uzela subvencije pa ostavila 2.500 radnika bez posla

Izvor:
Beta, Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Oko 2.500 radnika ostalo je bez posla nakon što je novosadska fabrika u sastavu američke korporacija Lir (Lear) obustavila rad zbog rata u Ukrajini, piše Nova.rs.

Menadžment ove kompanije obratio se zaposlenima dopisom u kom se navodi da je “usled sankcija došlo do prekida lanca snabdevanja tako da i u automotiv industriji postoje problemi sa nabavkom poluprovodničkih komponenti i nažalost niko u ovom trenutku ne može sa sigurnošću da utvrdi kada će se problemi rešiti”.

Status radnika, čiji kolektivni ugovor ističe krajem godine, nije još zvanično jasan, ako i njihova eventaulan primanja.

Kompanija Lir je proizvodjač autoelektronike, kojoj je država Srbija dala čak 40 miliona evra kroz subvencije i izgradnju hale, navodi Nova.rs.

Deo toga Srbiji bi se vratilo kroz zakup hale, za nekih 40 godina.

U pismu menadžmenta upućenom zaposlenima navodi se da je došlo do problema u nabavci komponenti za proizvodnju i porudžbinama kupaca što je dovelo do prekida proizvodnje.

Radnici Lira, koji već godinama rade pod teškim uslovima, u loše klimatizovanim halama i za plate koje nisu puno veće od minimalca, strahuju za svoju budućnost.

Lir je medju kompanijama koje su i dobile najveće subvencije od države i lokalne samouprave. Država je dala subvenciju od 9,6 miliona evra, a kompanija 9,5 miliona za zapošljavanje 2.000 ljudi.

Pored toga Grad Novi Sad je izgradio fabriku za četiri milijarde dinara, što je više od 30 miliona evra. Sve zajedno, po čoveku je država platila 22.000 evra za fabriku kablova, navodi Nova.rs.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare