Osmani izabrana za novu predsednicu Kosova

Osmani izabrana za novu predsednicu Kosova

Vjosa Osmani je nova predsednica Kosova. Izabrana je u trećem krugu glasanja, dva sata nakon početka sednice, sa podrškom 70 poslanika, dok je 11 glasova proglašeno za nevažeće. U prvom govoru je poručila da “pravda neće biti postignuta sve dok srpski zločinci ne budu izvedeni pred lice pravde”. Ujedno, kako kaže “mir će biti postignut samo kada se Srbija pokaje”.

Osmani nije uspela da dobije dovoljnu podršku birača u prvom i drugom krugu glasanja, preneo je KoSSev.

U prvom krugu glasao je 81 poslanik od 84 prisutna.

Od ukupnog broja glasova 12 je bilo nevažećih, 69 za Osmani, a nijedan za drugog kanidata Nasufa Bejta.

Osmani nije dobila ni u drugom krugu glasanja dovoljnu podršku poslanika u skupštini. Glasala su ukupno 82 poslanika – od toga za Osmani je glasalo 67 poslanika, četiri za protivkandidata, dok je ujedno bilo 11 nevažećih glasova.

Za manje od 15 dana, Kosovo je dobilo novu skupštinu, vladu i predsednika. Ali i, kako su birači to procenili – „nove snage“.

Osmani: Kosovo danas ponovo daje primer demokratije

Nakon izglasavanja, aplauza, uručenja buketa, zagrljaja bez maski i rukovanja bez rukavica Vjosa Osmani je položila zakletvu, a onda održala svoj prvi govor u svojstvu predsednice.

„Danas je dan Kosova, vaš dan, dan u kojem se ispunajva volja građana i u potpunosti se utvruđuju institucije. Zapečatili su jedan od najboljih primera funkcionisanja demokratije. Danas je dan da dokažemo da znamo da se mudro suočimo sa izazovima“, poručila je Osmani građanima.

Kaže da je mnogo posla pred njom, kao i vladom Aljbina Kurtija, ali i da Kosovo danas „ponovo daje primer demokratije“. Zahvalila se svim poslanicima koji su glasali za nju, kao i svojim bivšim stranačkim kolegama iz LDK.

„Obećavam da ću raditi na jačanju države, vladavine prava, da ću zaštititi svaki centimetar zemlje. Biću predsednik svih. Nema nas previše da bismo bili podeljeni na nas i njih. Moja vrata će biti otvorena za sve, neće biti stranke iz vlasti i stranke iz opozicije“, rekla je.

Pozvala je sve političare na Kosovu da „izgrade duh saradnje i tolerancije“ i podcrtala da su „tri stuba“ podrške Kosovu SAD, EU i Albanija.

Kazala je da će se voditi voljom građana.

Osmani je ujedno govorila o odnosu sa Beogradom i dijalogu koji se vodi u Briselu.

Poručila je da „pravda neće biti postignuta sve dok srpski zločinci ne budu izvedeni pred lice pravde“. Ujedno, kako kaže „mir će biti postignut samo kada se Srbija pokaje“.

Kaže da je dijalog pravi put, ali da mora biti pošten i ravnopravan.

AFP:  Osmani na čelu političke klase nove generacije

Printscreen

Francuska agencija Frans pres dala je sinoć pod oznakom hitno vest da je parlament Kosova izabrao Vjosu Osmani za predsednika Kosova i da ona dolazi „na čelo političke klase nove generacije odlučne da se izbori protiv korupcije“.

AFP prenosi da je pobeda Osmanijeve bila neizvesna do poslednjeg trenutka zbog bojkota dela opozicije u parlamentu i da je ona izabrana u trećem krugu glasanja u parlamentu.

„Novi tim će imati mnogo posla na Kosovu koje ima privredne i društvene teškoće, gde je prosečna plata 500 evra i gde mladi, suočeni sa stopom nezaposlenosti od 50 odsto, masovno traže spas u emigraciji u Švajcarskoj ili Nemačkoj“, navela je agencija.

AFP ocenjuje da će nove vlasti biti i pod pritiskom Evropske unije i SAD zbog pokretanja dijaloga sa Beogradom.

„Pregovori zastajkuju, Beograd još uvek nije priznao nezavisnost svoje bivše pokrajine, i to predstavlja glavni izvor napetosti na Balkanu“, dodala je francuska agencija.

Biografija nove predsednice Kosova

Vjosa Osmani-Sadriu rođena je 1982. godine u Kosovskoj Mitrovici.

Osnovnu i srednju školu završila je u rodnom gradu, studije prava završila je na Univerzitetu u Prištini, a 2005. je magistrirala pravo na Univerzitetu u Pitsburgu.

Od 2009. do 2014. godine boravila je na tom američkom univerzitetu na doktorskim studijama.

Kao univerzitetski profesor drži kurseve iz oblasti medjunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Prištini, dok u SAD kao gostujući profesor predaje predmet „Izgradnja države i pravo: Kosovsko iskustvo“.

Njena politička karijera počela je još u tinejdžerskim godinama, kada je bila aktivistkinja Demokratskog saveza Kosova (DSK).

Krajem avgusta 2009. godine izabrana je za šefa kabineta tadašnjeg predsednika Kosova, Fatmira Sejdiua.

Bila je poslanik u Skupštini Kosova iz redova DSK-a u tri mandata, dok je u dva poslednja mandata, tokom 2019. i 2021. godine bila žena koja je osvojila najviše glasova na kosovskim parlamentarnim izborima.

Osmani je na poslednjim izborima, kao kandidat na listi pokreta „Samoopredeljenje“, dobila više od 300.000 glasova, više nego Demokratska partija Kosova, Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova zajedno.

U prethodnom, sedmom sazivu, bila je predsednica kosovskog parlamenta, dok je od 5. novembra vršila i dužnost predsednika Kosova.

Udata je i majka dve bliznakinje.

KoSSev, Beta, N1/ Zana Cimili

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar